Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 25 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

7 verdomd goede tips om ‘s morgens gelukkiger wakker te worden

Opstaan kan moeilijk zijn, al helemaal in de wintermaanden. De dagen zijn kort en eigenlijk wil je alleen maar cocoonen met een warme deken en een stomende kop chocolademelk.

Toch kun je er zeker iets aan doen om ‘s morgens vrolijker en uitgeruster wakker te worden. Het heeft allemaal te maken met een ochtendroutine. Jouw ochtend zet de toon voor de rest van je dag, dus zullen we er morgen gewoon de beste ochtend ooit van maken? Zo doe je dat. Niet geschoten… dus give it a try.

1. Neem de tijd om ‘s avonds 30 minuten te lezen

Leg de telefoon weg (echt doen!) en lees voordat je gaat slapen nog even een tijdje een boek. De sleutel is om ontspannen te gaan slapen, en dat bereik je veel sneller wanneer je relaxed je bed in gaat. Geen telefoon, geen televisie en geen Netflix, maar lekker ouderwets een boek.

Lezen zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en dat je hersenen meer ontspannen zijn. Pak je nog een glas koud water, dan zorg je er ook voor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft. Die twee zijn een gouden combinatie voor een goede nachtrust.

2. Probeer zo dicht mogelijk bij die 8 uur slaap per nacht te komen

Kijk, we zijn ons er natuurlijk helemaal van bewust dat je dit niet altijd helemaal zelf in de hand hebt. Die kinderen blijven echt niet in bed totdat jij je schoonheidsslaapje gedaan hebt. Maar heb je de gelegenheid, probeer dan echt die 8 uur slaap te halen. Het is wetenschappelijk bewezen dat dat namelijk het gemiddelde aantal uur slaap is dat een mens nodig heeft.

Dit vind je vast ook leuk: Hoe boeken lezen sweet craving kan verminderen (ja, echt)

3. Drink een groot glas koud water zodra je wakker wordt

Je lichaam verliest veel vocht tijdens het slapen. Zelfs een verlies van 1 procent water kan er voor zorgen dat je in een productiviteitsdipje terecht komt, en dat willen we natuurlijk niet.

4. Drink één of twee koppen koffie

Niet vanwege de cafeïne (oke, dat helpt natuurlijk ook), maar het zijn de antioxidanten in koffie die ervoor zorgen dat je happy wordt. Er is zelfs onderzoek naar gedaan dat 2 koppen koffie ‘s morgens gezonder is dan de meeste shakes en smoothies. Nog een bakkie dan maar?

Eten voor het slapengaan doen of niet?

5. Doe iets actiefs

Loop een rondje met de hond, doe een work-out of begin de dag met wat yoga in de slaapkamer – doe in ieder geval iets waardoor het bloed in je lichaam gaat stromen. Elke vorm van beweging maakt de stofjes seratonine en dopamine aan, waar je gelukkig van wordt.

6. Stap lekker onder de douche ‘s morgens

Waar je ‘s morgens sowieso wakker van wordt is een lekkere douche. Ja, je moet er even tijd voor vrijmaken, maar je krijgt er ook zeker iets voor terug. Douchen geeft ons de mogelijkheid om even rustig na te kunnen denken.

7. Trek iets moois aan

Hoe fijn en lekker die joggingbroek dan ook mag zitten, het is bewezen dat je je productiever voelt wanneer je iets aantrekt wat er netjes uitziet. Neem dus de tijd om je kleding goed uit te kiezen, want je wordt er productiever (en dus vrolijker) van!

Meer tips om je happy te voelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
7 verdomd goede tips om ‘s morgens gelukkiger wakker te worden
Sluiten