6 docu’s op Netflix over bewust leven en het klimaat

Natuurlijk kun je lekker series gaan bingen op een regenachtige maandagavond. Maar wissel het ook eens af met een leerzame documentaire, waarmee Netflix vol staat. 6 documentairetips over het klimaat en bewust leven.

Minimalism

In deze documentaire waarin ‘minder is meer’ centraal staat, worden mensen geïnterviewd die het Amerikaanse ideaal afwijzen en materialisme uit hun leven verbannen. “Het consumentisme viert hoogtij, met stress en ongeluk tot gevolg”, aldus een van de geïnterviewden. Interessante eyeopener.

Chasing Coral

Een indrukwekkende en dit jaar uitgebrachte documentaire van Netflix. Chasing Coral is de opvolger van Chasing Ice. Meer dan 650 uren zijn er geschoten om jou een beeld te geven van de buitenaards mooie onderwaterwereld op deze planeet, maar ook de verwoesting door het klimaat komt uitgebreid aan bod.

Als je van natuurdocumentaires houdt en je kop niet in het zand steekt als het om het klimaatprobleem gaat, dan is dit een absolute must-see. Deze winnaar van de audience award op het Sundance Film Festival is sinds afgelopen zomer te zien op Netflix.

Food Choises

In deze documentaire worden wereldwijd eetpatronen onderzocht, waarbij de voedselkeuze wordt gezien als oorzaak van gezondheidsproblemen en klimaatverandering. Onderbelichte, maar interessante documentaire die al een tijdje is te zien op Netflix.

What the Health

In What the Health gaan filmmakers op ontdekkingstocht in de schimmige wereld van gezondheidsorganisaties en de voedingsmiddelenbranche. “Een corrupte samenwerking tussen overheid, bedrijven en gezondheidsorganisaties houdt ons ziek”, zeggen de makers op hun website. What the Health is van dezelfde makers als Cowspiracy.

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Cowspiracy: The Sustainability Secret is een documentaire uit 2014, geregisseerd en geproduceerd door Kip Andersen en Keegan Kuhn. De film onderzoekt de impact van de veehouderij op het milieu en hoe (Amerikaanse en internationale) milieuorganisaties met die informatie omgaan. Het gaat hierbij om organisaties zoals Greenpeace, Sierra Club, Surfrider Foundation en Rainforest Action Network. Cowspiracy heeft de wereld wakker geschud en je hebt de docu vast al gezien. Zo niet: kijken, voordat je de kerstrollade aansnijdt!

Global Waste: The Scandal of Food Waste

Voedselverspilling komt voor in landen over de hele wereld. In deze documentaire zie je diverse landen waarin dit probleem optreedt, samen met mogelijke oplossingen. Je weet vast wel dat er veel eten wordt verspild op de wereld, na deze documentaire uit 2011 heb je pas écht een goed beeld. Kijk hem nog vlug even voordat je kerstinkopen gaat doen. Ook de Ted Talk over de film is interessant.