Tessa Ham
Tessa Ham Better World 16 dec 2019

Meer dan 500 bedrijven beloven klimaatneutraal te zijn in 2030

Binnen 11 jaar willen meer dan 500 bedrijven zoals Patagonia en The Body Shop geen CO2 meer uitstoten en compleet klimaatneutraal zijn. Dat is 20 jaar eerder dan de doelstelling van 2050 die is vastgelegd in het Akkoord van Parijs en is de grootste gezamenlijke klimaatactie van het bedrijfsleven ooit.

Tussen de bedrijven bevinden zich wereldwijde organisaties zoals Danone, Davines, The Guardian, Intrepid Travel en Allbirds. Ook tientallen Nederlandse bedrijven zoals Dopper en Better Places beloven in 2030 klimaatneutraal te zijn.

In totaal hebben 534 bedrijven hun ambities aangekondigd. Allemaal zijn ze gecertificeerde B Corporations.

B Corporations?

Een B Corp Certification is voor een bedrijf, wat fair trade is voor koffie. De slogan van B Corp is dan ook ‘using business as a force for good’. Gecertificeerde bedrijven zijn wettelijk verplicht om de impact van hun beslissingen over hun werknemers, klanten, leveranciers en het milieu te overwegen.

Om gecertificeerd te worden, moet je eerst een assessment doen om te kijken hoe goed je bezig bent. Hier wordt niet alleen gekeken naar je businessmodel en je materialen, maar ook naar de dagelijkse activiteiten. Zelfs het schoonmaakmiddel dat je gebruikt in de kantine moet duurzaam zijn, om maar een voorbeeld te geven.

Samen willen de B Corporations de macht van het bedrijfsleven inzetten om grote maatschappelijke en milieu-uitdagingen in de wereld aan te pakken, waaronder de kilmaatcrisis.

Lees ook: 5 lessen van impactvolle bedrijven als Patagonia en Ben & Jerry’s op het gebied van duurzaamheid

“De roep om actie te ondernemen door de klimaatcrisis wordt steeds luider. Toch zien we nog steeds dat de wereldwijde uitstoot blijft stijgen”, zegt Christopher Davis, internationaal directeur van duurzaamheid bij The Body Shop. “Als we een kans willen maken bij het aanpakken van deze crisis, moeten we samenwerken. We zijn er trots op dat we ons bij collega B Corps van over de hele wereld aansluiten om actie te ondernemen.”

CO2-tax voor bedrijven

Vorige week debatteerde het Europees Parlement over de Europese Green Deal. Door dit ambitieuze plan zouden de emissies van de EU in 2030 met 55 procent moeten verminderen. Er wordt waarschijnlijk een CO2-tax ingevoerd, waardoor bedrijven elke ton CO2 die ze uitstoten moeten betalen.

Duurzame initiatieven zullen in dit systeem dus beloond worden. Hopelijk besluiten dan nog meer bedrijven klimaatneutraal te worden en zich aan te sluiten bij de ambities van de 500+ B Corps.

Meer lezen over de klimaatverandering?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Meer dan 500 bedrijven beloven klimaatneutraal te zijn in 2030
Sluiten