4 documentaires die je zullen inspireren, ontroeren of wakker schudden

Stuk voor stuk de moeite waard

Vandaag delen we vijf documentaires die je gezien moet hebben. Omdat ze je raken, omdat ze je boeien, omdat je ervan kan leren en omdat ze laten zien hoe de wereld werkelijk is: mooi en wreed tegelijk.

First contact: lost tribe of the Amazon

Kan je het je voorstellen dat je nog nooit een auto hebt gezien? Of een winkel? Waarschijnlijk niet. Maar er zijn mensen (of waren), voor wie deze dingen wereldvreemd zijn. In First contact: lost tribe of the Amazon gaan antropologen op zoek naar mensen die geïsoleerd leven in de jungle van Zuid-Amerika. Met behulp van vertalers leren ze over de ervaringen van deze mensen en hun strijd om te overleven in de jungle. De documentaire (te bekijken op Netflix) legt heftige verhalen bloot en laat zien hoe de stamleden integreren in het moderne leven.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Racing extinction

Het uitsterven van dieren op aarde gebeurt sneller dan ooit tevoren. Met de documentaire Racing extinction brengt Oscar winnende regisseur Louie Psihoyos dit probleem onder de aandacht. Samen met een groep kunstenaars en activisten laat hij zien wat de grootste oorzaken zijn: de uitstoot van CO2 en de handel in bedreigde diersoorten. De afschuwelijke beelden van illegale markten, maar ook de prachtige beelden van het onderwaterleven zorgen ervoor dat je anderhalf uur aan je scherm vastgeklampt zit.

Before the flood

In Before the flood volgen we acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio tijdens een driejarige reis over de wereld. Hij bezoekt regenwouden, gletsjers en riffen en spreekt met wetenschappers, politici en activisten. Het doel? klimaatverandering op de kaart zetten. DiCaprio laat zien dat het probleem erger en erger wordt en dat het paradijs op aarde langzamerhand wordt verwoest. Hij gaat op zoek naar antwoorden over klimaatverandering. Wat kunnen we doen om het te stoppen? En misschien nog wel belangrijker: kunnen we het snel genoeg?

Tip: vanaf vandaag is de documentaire wereldwijd gratis te zien, o.a. op Facebook en Youtube. Ook wordt de documentaire vanavond om 22.00 uitgezonden op National Geographic.

Tegenlicht: What makes you click

Deelnemen aan het grootste psychologische experiment ooit? Dat kan. Nee wacht, dat doe je al. Terwijl jij nietsvermoedend achter je computer zit en het internet afstruint naar de leukste koopjes, wordt je klikgedrag nauwlettend in de gaten gehouden. En dat zorgt ervoor dat bedrijven veel kennis over ons verzamelen. Wat weten ze van ons en wat doen ze met deze informatie? De documentaire What makes you click geeft antwoorden.

Meer lezen?

Must see: 8x de beste food documentaires.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.