5 dingen die ik leerde toen ik 40 dagen niks mocht kopen

Iets meer dan veertig dagen geleden gaf ik mezelf een uitdaging: ik mocht veertig dagen niks kopen. Ik kan je verzekeren dat dit voor mij een hele grote stap was. Ik kocht daarvoor zonder na te denken. Zodra ik de eerste impuls voelde opkomen, gaf ik daaraan toe. Soms was er wel het stemmetje dat zei dat 'ik het niet per se nodig had', maar dat werd al snel overschreeuwd door m’n hebberige ego.

Het is gelukt hoor. Tijdens deze #BedrockChallenge heb ik niks voor mezelf, voor Jop of voor ons huis gekocht. Wel zo nu en dan iets voor Ella. En door mijn positie als hoofdredacteur bij Bedrock en eigenaar van SLA, krijg ik zo nu en dan iets cadeau van merken. De challenge is dus geslaagd, maar ik moet zeggen dat het wel naar meer smaakt. Hoe zou het zijn om zes máánden niks te kopen? En ook die cadeautjes af te slaan? En bijvoorbeeld strengere regels in te lassen over boodschappen doen, uiteten gaan en extra’s als een massage, yoga-lessen en de schoonheidsspecialiste? Maar goed, first things first. Voor ik te hard van stapel loop, wil ik heel graag de belangrijkste inzichten delen die deze challenge me opleverde.

In mijn leven ís al sprake van overvloed

Wanneer je wekelijks nieuwe dingen aanschaft, merk je eigenlijk niet meer hoeveel je al hebt. Tijdens deze challenge leerde ik niet alleen mijn oude spullen weer waarderen, maar ik merkte ineens hoeveel ik eigenlijk krijg. Door mijn functie als hoofdredacteur van Bedrock ben ik in de gelukkige positie dat duurzame bedrijven en merken willen dat ik hun producten uitprobeer. Ik weet dat lang niet iedereen deze luxe positie heeft, maar toch ben ik ervan overtuigd dat een koopstop je bewuster maakt van alles dat je toekomt in het leven. Zónder dat je daar per se je portemonnee voor hoeft te trekken. Het mooie is dat ik een gevoel van overvloed in mijn leven ervaarde, ook zonder nieuwe aankopen.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Minder kopen betekent meer dankbaarheid

Als je bij je eerste dat-wil-ik-hebben-impuls gelijk overgaat tot aanschaf, ben je eigenlijk een dief van je eigen dankbaarheid. Hoe kun je immers blij met iets zijn, waarvan je niet wist dat je het wilde hebben? Net zoals je vroeger weken moest wachten tot je genoeg had gespaard voor dat ene truitje, kun je nog steeds je dankbaarheid vergroten door te wachten.

Dankbaar zijn voor wat je hebt

Je hebt slechts 20% écht nodig

Gedurende mijn challenge heb ik een lijstje bijgehouden met spullen die ik zou hebben gekocht als ik carte blanche had gehad. In het tweede artikel over mijn challenge schreef ik over de 80-20 theorie. Net zoals met eten (80% gezond / 20% zondigen) geloofde ik namelijk dat diezelfde regel gold voor aankopen. En na deze veertig dagen blijkt dat best wel te kloppen. Slechts 20% van die enorme lijst die ik heb bijgehouden, zou ik nog steeds willen kopen of heb ik daadwerkelijk nodig.

Ik ben meer dan mijn bezit

Het klinkt als een open deur: je bent meer dan je bezit. Maar als je bijna dagelijks naar nieuwe spullen verlangt, ga je dat bijna wel denken. Wanneer ik me slecht voelde, vulde ik dat op met iets nieuws. Wanneer ik me goed voelde, kocht ik iets nieuws. Wanneer ik mezelf wilde belonen, schafte ik iets nieuws aan. Toen dat even niet meer kon, ervaarde ik dat mijn emoties komen en gaan en dat materialisme daar op de lange termijn niks aan toevoegt. Daarbij gaf ik mijn spirituele zelf meer de ruimte zich te ontplooien.

Minder consumeren = meer tijd voor dingen waar ik écht blij van word

Wow, wat is het bevrijdend om even helemaal niet meer bezig te zijn met consumeren! In plaats van ommetjes te fietsen door de stad voor die ene winkel of uren surfend door te brengen in verschillende webshops, had ik weer tijd voor een yoga-les of las ik eindelijk dat ene boek uit. En dingen doen waar je écht iets aan hebt, maken je blijer. Bovendien wordt dat alleen maar meer versterkt met de gedachte dat je gedrag ook nog eens veel beter is voor het milieu. We mogen met z’n allen wel even een tandje minder consumeren. Daar wordt echt iedereen gelukkiger van…

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Ook minder kopen? Zo pak je het aan

Tot slot deel ik graag deze praktische tips, omdat ze mij ook hebben geholpen tijdens mijn challenge en zeker ook nuttig zullen zijn nu ik aan het consuminderen ben.

  • Doe niet aan impulsaankopen. Wacht minstens drie dagen voordat je iets koopt. Het product loopt niet weg. En als dat wel het geval is, moet je maar accepteren dat het niet de bedoeling was dat jij daar de eigenaar van werd. Wachten zorgt ervoor dat je iets met meer aandacht doet en het vergroot je dankbaarheid voor het product.
  • Houd bij wat je niét koopt. Elke keer dat je besluit iets niet te kopen schrijf je dat op, inclusief wat het gekost zou hebben. Aan het einde van de maand kan je precies zien wat je hebt bespaard. Je zou dat bedrag zelfs op je spaarrekening kunnen zetten, zodat je daar iets bijzonders van kunt doen. Je kan je lijstje ook nog een keer kritisch nalopen en selecteren wat je aan het einde van de maand écht nodig hebt.
  • Kies voor basics. Het is misschien een open deur, maar focus op de basics van duurzame merken in plaats van uitgesproken stukken van fast fashion-ketens. Natuurlijk mag je fashion statements kopen, alleen heb ik gemerkt dat je veel langer én vaker blij bent met goede basics. Je hebt er dus ook minder van nodig.
  • Koop spullen zoals je boodschappen doet. Dat wil zeggen dat je van te voren een lijstje maakt met wat je nodig hebt. Als je vooraf goed hebt nagedacht over het lijstje is dat ook je life line tijdens het shoppen en mag je daar met geen enkel excuus vanaf wijken.
  • Wat niet weet, wat niet deert. Zorg dus ook dat je zo min mogelijk in de verleiding komt. Als ik niet een winkel binnen loop, heb ik veel minder behoefte om iets te kopen dan wanneer ik me (‘oeps-daar-ben-ik-weer’) in de winkel begeef. Hetzelfde geldt voor online shoppen. Zet dagelijkse nieuwsbrieven helemaal uit en surf ook niet naar sites voor ‘inspiratie’.

A better me

Het eerste wat ik deed na veertig dagen niks kopen? Die okergele trui halen, die in de etalage hing van een winkel waar ik elke dag langs fiets. Je kunt nu denken; heeft ze helemaal niks geleerd? Maar dankzij het keer op keer uitstellen van de aankoop en mijn inzichten na deze challenge, heb ik deze trui met de grootst mogelijke mindfulness gekocht. Met een enorm gevoel van blijdschap en dankbaarheid liep ik de winkel uit. En dat gevoel gun ik iedereen die een aankoop doet.

Lezen hoe mijn challenge begon?

Waarom ik 40 dagen niks meer mag kopen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
5 dingen die ik leerde toen ik 40 dagen niks mocht kopen
Sluiten