Komt de 4-daagse werkweek er dan echt aan binnenkort?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F01%2F4-daagse-werkweek-1.jpg)
5 dagen per week en 8 uur per dag werken: dat is bijna overal de norm. Toch is er ook steeds meer een tegengeluid te horen. Een 4-daagse werkweek leidt namelijk tot meer productiviteit, minder ziekteverzuim en minder stress. Nu steeds meer bedrijven experimenteren of zelfs een verkorte werkweek invoeren, is de vraag hoe lang de traditionele werkweek van 40 uur nog blijft bestaan.
Komt de 4-daagse werkweek er echt aan binnenkort?
40 uur is de norm
5 dagen per week gaat de wekker om 7 uur, werk je 8 uur lang, heb je een avond vrij om vervolgens niet te laat naar bed te gaan. Je moet immers weer vroeg op de volgende dag. 2 dagen in de week heb je de vrijheid om uit te slapen en te doen wat je wilt.
Daarin wil je je vrienden en je familie zien, quality time hebben met je partner en trouwens ook wat me-time voor jezelf. Tussendoor probeer je te sporten, mediteren, die nieuwe Netflix-docu te kijken en oh ja, dat ene boek lezen wat al weken op je nachtkastje ligt.
In een eerder Bedrock artikel over minder uren werken, schreven we het passend (en best pijnlijk) op: “Werken zullen we voor ons geld dat we vervolgens uitgeven aan die 2 weken (hard verdiende) vakantie.”
Lees ook: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
We willen wel minder werken
We denken vaak niet na of de 40-urige werkweek echt het juiste voor ons is. Het is nou eenmaal ‘normaal’. Bovendien moeten we nu salaris inleveren als we een dag minder willen werken, en dan kunnen we weer niet op die zuur verdiende vakantie.
Uit onderzoek van loonstrookverwerker ADP blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (61 procent) liever 4 dagen per week zou willen werken, als ze hiervoor konden kiezen. Mits ze hun fulltime salaris behouden dan.
De voordelen van werkweek van 4 dagen
Met 3 dagen weekend zouden werknemers een gezondere work-life balance hebben. Dat is ook echt nodig: het aantal burn-outs loopt snel op. Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders hadden in 2018 last van burn-out klachten.
Dat is niet alleen vervelend voor de opgebrande werknemers, stress-gerelateerd ziekteverzuim kostte werkgevers in totaal 2,8 miljard euro. Een 4-daagse werkweek waarin Nederlanders privé en werk beter kunnen combineren kan het antwoord zijn.
Lees ook: Overwerken is dus écht slecht voor je gezondheid blijkt uit dit onderzoek
Ook voordelig voor werkgevers
Steeds meer bedrijven voeren een verkorte werkweek of werkdag (van 6 uur) in, omdat experimenten laten zien dat minder werken tal van voordelen heeft – ook voor de werkgevers.
Het servicecenter van Toyota in Zweden was in 2003 één van de eerste bedrijven die een verkorte werkdag invoerde. Daar bleek dat de werknemers niet alleen gezonder en blijer werden, maar ook productiever. De winst nam daardoor ook toe.
Het Japan-kantoor van Microsoft deed vorige zomer een experiment met de 4-daagse werkweek. Met verbluffend resultaat: een verkorte werkweek zorgde voor een boost in productiviteit met wel veertig procent.
Perpetual Garden, een Nieuw-Zeelands bedrijf in vermogensbeheer, voerde een permanente werkweek van 32 uur in na een soortgelijk experiment.
Het resultaat van dit soort experimenten is dat steeds meer werkgevers het nut van een traditionele werkweek van 40 uur niet meer zien. Uit recent onderzoek van HR-dienstverlener Visma blijkt dat inmiddels 30 procent van de werkgevers de 40-urige werkweek nog relevant vinden.
Lees ook: 3 dagen weekend: in Australië en de UK pleiten ze hiervoor
Hoe zit het in Nederland?
Ook in Nederland heeft inmiddels het eerste grote bedrijf een verkorte werkweek op de planning. Vanaf 2021 krijgen de 13.000 werknemers van Achmea een 34-urige werkweek mét behoud van hun salaris. Ook de Nederlandse vakbond CNV pleit voor een kortere werkweek, en wil daarover afspraken maken tijdens cao-onderhandelingen.
Natuurlijk zijn we er nog lang niet. Er zijn nog veel werkgevers die niet achter het idee van een verkorte werkweek staan, of denken dat het niet mogelijk is om te realiseren.
Volgens hen is er krapte op de arbeidsmarkt en is er juist een langere werkweek nodig. In december deed het kabinet nog een oproep om meer fulltime te gaan werken, in plaats van parttime. Er zijn namelijk personeelstekorten in sectoren als de zorg en het onderwijs.
Alhoewel er dus wel een verschuiving plaatsvindt, zal deze niet 1, 2, 3 plaatsvinden. Wil je nu 32 uur per week werken, voor jouw eigen werkgeluk en balans? Dan zul je zelf de voor- en nadelen moeten afwegen van een dag minder per week werken. Business zusje WorkJuice zette de voor- en nadelen van 32 uur werken op een rij.
Meer lezen over minder werken?
- Zoveel uur kan je het beste per week werken
- Minder werken maakt ons meer gefocust, creatiever én productiever
- Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)