3x handige tips om met geur een reisherinnering te herbeleven

Geur kan een grote invloed hebben op je reiservaring

Eerder deze week, tijdens de landing in mijn thuisland Nieuw-Zeeland, dacht ik ineens aan wat voor impact geur kan hebben tijdens het reizen. Ik stapte het vliegtuig uit en werd bedolven door de nostalgische, diepgewortelde geur van ‘thuis’.

Niet alleen verrijkt geur je reiservaring (van de heerlijke geur van de street food in Buenos Aires tot aan de smerige geur van sloppenwijken in Delhi), maar het is vaak ook je sterkste herinnering aan die lange vakantiedagen, wanneer je weer thuis bent. Daarbij is het een van de weinige dingen die geen enkele reisblog, foto of een beschrijvende passage kan vastleggen – geur moet je echt zelf ervaren.

Ik hoef alleen maar langs een jasmijnplant in mijn straat te lopen en ik ben onmiddellijk terug in de Italiaanse Rivièra, waar reusachtige jasmijnplanten groeiden rondom de ramen van ons appartement op de Cinque Terre. Elke ochtend zodra ik wakker werd, rook ik deze betoverende geur. Elke avond sloten we de dag af, met een lokale Limoncello in de hand, kijkend naar de zonsondergang.

Geurherinneringen kunnen krachtiger zijn bij het ophalen van vakantieherinneringen dan iets visueels (zoals je vakantiefoto’s). Het kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld zeezout op je huid in Fiji tot aan de bedorven geur van Tokyo’s Tsukii vismarkten.

Hier mijn tips die kunnen helpen met het waarderen van geur wanneer je op reis bent:

Wees bewust van je reukvermogen

Gewoon door te beginnen met het erkennen dat je iets ruikt (een stap die vaak over het hoofd gezien wordt!). Je hoeft niet te identificeren wat je ruikt, want het kan eenvoudig opgeslagen worden in je geheugen als bijvoorbeeld ‘Madrid’. Het bewust worden van je geur is de eerste stap naar het creëren van je eigen verzameling van geurherinneringen.

[source id=”attachment_5803″ align=”center”][/source]

Volg je neus – letterlijk!

Wanneer een sterke geur je bewustzijn bereikt, is dat vaak een teken van iets goeds… Een heerlijk authentiek restaurant, een geurige boom in een mooi park of de plaatselijke bewoners die iets maken wat je nog nooit hebt gezien (of geroken).

Neem een geurend souvenir mee naar huis

Dit kan een lokale bodyolie of parfum zijn, een lokale wijn of thee of, als de douane het toelaat, lokale kruiden en specerijen om te koken. Met behulp van deze producten kun je net wat langer nagenieten van je vakantie zodra je thuis bent. Of zet ze weg en trek ze maanden later uit de kast op een regenachtige dag, als je echt dat vakantiegevoel nodig hebt…