Joanne Wienen
Joanne Wienen Better World 3 september 2017

Dé (duurzame) oplossing voor een groentetuin bij ruimtegebrek

Probleem: driehoog achter wonen met hooguit een balkon, maar óók je eigen groenten willen verbouwen. Herkenbaar? De Amerikaanse tuinder Tim Blank bedacht tien jaar geleden een oplossing. De tower garden neemt maar één vierkante meter in beslag, terwijl je er wel 44 planten tegelijk mee kunt kweken.

De verticale aerocultuur groeisystemen die Tim Blank bedacht, kunnen worden gebruikt door professionele boeren, maar ook door restaurants, stadsboerderijen én mensen thuis. In Amerika zijn al meerdere van dit soort verticale ‘boerderijen’. Onlangs werd op Ibiza de allereerste verticale aerocultuurfarm met Tower Garden-technologie van Europa opgezet.

Voordelen

Het mooie aan deze revolutionaire manier van groenten verbouwen, is dat het niet alleen ruimte bespaart (zo’n 75 procent zelfs). Er zijn nog meer voordelen. Zo verbruikt het systeem 95 procent minder water, terwijl de gewasopbrengst tot wel 50 procent wordt verhoogd.

Aerocultuur

Hoe dat kan? De ‘tower gardens’ maken gebruik van een aerocultuur groeisysteem. Dit is een systeem waarbij geen potgrond wordt gebruikt, maar de wortels van kruiden, planten of groenten gewoon in de lucht in een beschermde semi-gesloten omgeving hangen (de toren). Op regelmatige tijden worden de wortels bespoten met een nevel waarin voedingsstoffen opgelost zitten.

Wees niet bang, dit zijn geen gekke chemische meststoffen. Bij Ibiza Farm gebruiken ze een ionische mineralenoplossing die voor alle typen gewassen, koolsoorten, slasoorten, kruiden, planten, groenten en fruit gebruikt kan worden.

Hallo, groentetuin!

Doordat de aerocultuurtorens zo weinig ruimte innemen én nauwelijks energie verbruiken, kun je ze makkelijk op een dakterras, balkon of in de achtertuin plaatsen. Wie meer informatie wil óf wil weten waar je zo’n toren aan kunt schaffen, gaat naar Ibiza.farm.

Op dit moment zijn de torens nog enkel in de Verenigde Staten en Canada te bestellen, maar zeer binnenkort zullen ook wij Europeanen gebruik kunnen maken van deze techniek.

Moestuin, here we come!

Meer lezen

Onkruid in je tuin? Deze vier kun je gewoon eten.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dé (duurzame) oplossing voor een groentetuin bij ruimtegebrek
Sluiten