Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 1 aug 2017

3 dagen weekend: in Australië en de UK pleiten ze hiervoor

Vijf dagen werken, twee dagen vrij. Dat is hoe een normale week er in Nederland (en in vrijwel alle andere landen) uitziet. Maar in Australië en in de UK vinden ze het niet genoeg. Groene partijen pleiten hier voor een weekend dat niet twee, maar drie dagen duurt.

Klinkt niet slecht toch, eerst vier dagen werken en dan drie dagen doen waar je zelf zin in hebt? Want eerlijk: die twee dagen weekend gaan altijd nét iets te snel voorbij. Er zijn dan misschien manieren om je het gevoel te geven dat het weekend langer duurt, het is natuurlijk niet zo. Stel je eens voor dat je nóg een dag zou hebben… *zucht*

3 dagen weekend

In Australië en de UK pleiten ze voor zo’n extra dag. Althans, de green parties van beide landen. Door iedereen drie dagen per week vrij te geven hopen ze onder andere stress en uitputting op de werkvloer te tackelen. Zo zegt Caroline Lucas– een van de leiders van de Green Party uit Engeland – in BBC’s Andrew Marr Show: “Mensen werken nog meer uren, krijgen steeds meer stress en krijgen steeds meer problemen met hun gezondheid. Ook met hun geestelijke gezondheid. Wat we willen doen is een stap terugnemen en denken: wat is het doel van de economie? Wat voor soort land willen we zijn? En willen we echt een toekomst waarin we allemaal nóg meer proberen te werken?”

Richard Di Natale, de leider van de Green Party uit Australië komt met een soortgelijke verklaring. Tegen ABC News zegt hij het volgende: “Het is tijd dat we erkennen dat er grote vragen zijn die we niet stellen aan onszelf. Wat voor soort samenleving willen we zijn? Hoe ziet de toekomst van werk er in dit land uit? Hoe gaan we om met het feit dat lonen hetzelfde zijn gebleven maar productiviteit door het dak is gegaan?”

Als antwoord op deze vragen pleit Di Natale voor een universeel basisinkomen en een betere work-life balance. “Als je een individuele werknemer bent zou het oké moeten zijn om flexibele werktijden aan te vragen, en het zou aan de werknemer moeten zijn om te bewijzen waarom je ze niet kan hebben,” zegt hij. “We moeten beginnen met het boeken van vooruitgang op dit gebied, omdat we zo veel mensen in dit land hebben die meer uren werken dan ze zouden moeten. En tegelijkertijd hebben we zoveel mensen die geen passend werk hebben of werkloos zijn.”

Beoogde voordelen

Opvallend is dat het idee voor een 32-urige werkweek in beide landen door een Green Party wordt geopperd. Waarom juist zij pushen voor een systematische verandering? Volgen Nicholas Ashford – directeur bij het Massachusetts Institute of technology – komt het omdat een werkweek van vier dagen goed kan zijn voor het milieu. “Veel van het enthousiasme voor een kortere werkweek was gedreven door milieudeskundigen,” zegt Ashford tegen online nieuwsblad Ozy. De achterliggende gedachte zou zijn dat mensen minder middelen gebruiken als ze minder vaak naar het kantoor hoeven te pendelen. Maar volgens Ashford is dat onzin. Want “Wat als ze een sneeuwscooter kopen”?

Oké heeft ‘ie een punt. Maar er wordt ook gewezen op andere voordelen van een vierdaagse werkweek. Politici in Italië denken er bijvoorbeeld over na, omdat ze hopen op deze manier meer banen te kunnen creëren. Als een 32-urige werkweek de standaard zou zijn, dan zouden er tenslotte meer werknemers nodig zijn om de rest van de uren in te vullen.

Al is de vraag of het in de praktijk wel zou werken. Zo’n vierdaagse werkweek kun je natuurlijk niet zomaar invoeren. Ashford wijst erop dat het uurloon van werknemers omhoog zou moeten gaan om ervoor te zorgen dat mensen nog steeds kunnen leven van een vierdaagse werkweek. En dat betekent dat er minder gewerkt zou worden, voor meer geld.

Meer Bedrock

Zo duurt je weekend langer, of zo lijkt het in ieder geval.

Reageer op artikel:
3 dagen weekend: in Australië en de UK pleiten ze hiervoor
Sluiten