Rosa Bertram
Rosa Bertram Column 22 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

Ik dronk 3 dagenlang enkel het gezondste sap van Nederland

Vol goede moed begon ik aan een 3-daagse sappenkuur. Ik was benieuwd wat zo’n detox met mijn lichaam zou doen. Met een hoop allergieën, lastige buik en een liefde voor lekker eten leek het me geen gek idee om eens 3 dagen niets te eten. Daarvoor in de plaats kwamen rijkelijk gevulde flesjes vol groenten en wat fruit.

Per dag zou ik 7 flesjes groentesap met onder andere de namen celery slim, purple punch en orange flow drinken en 3 shotjes, afwisselend van tarwegras, gember en kurkuma. En dat heb ik geweten. Daarover later meer.

Voorbereidingen op de sapvast

De sapjes van Frecious (met de slogan: ‘het gezondste sap van Nederland’) werden thuis bevroren afgeleverd. Want, nadat de groenten door de schroefpers zijn gegaan, worden deze direct ingevroren zodat er geen vitaminen of mineralen verloren gaan. Ik stopte ze dus meteen in de vriezer en zou de flesjes een dag van tevoren in de koelkast leggen zodat ze op tijd zouden ontdooien.

Ook lette ik in de aanloop naar de sapvast al op mijn dieet: weinig koolhydraten, lunchen met salades en mijn avondeten was licht. Zo zou mijn lichaam makkelijker aan het nieuwe dieet kunnen wennen.

Dag 1

Met een paar kilo aan flesjes en speciale flessenwanten (houders om de sappen goed koud te houden) in mijn tas fietste naar werk. Oh, belangrijk detail: ook koffie en alcohol zijn ten strengste verboden tijdens de reiniging van je lichaam. Mijn morning coffee moest ik dus overslaan, net als de taart, koekjes en heerlijke lunch die later die dag voorbij kwamen.

Toch voelde ik me goed en de eerste paar sapjes gingen erin als koek, vooral de celery slim. Het is een groentesap van komkommer, appel, bleekselderij, broccoli, avocado, limoen, broccolikiemen, munt en tarwegras. Zo bitter als je een groen groentesapje verwacht, zo zoet en fris smaakt ‘ie.

“Heb je nou oranje lippenstift op?”

Ik besloot mijn ‘lunch’ te drinken achter m’n bureau en niet mee te gaan met m’n collega’s om het mezelf niet moeilijker te maken dan het al was. Na m’n vierde flesje was het tijd voor shot nummer 3: kurkuma. ‘s Ochtends vroeg genoot ik al van een pure gembershot waardoor m’n keel in de fik vloog, best fijn eigenlijk.

Enfin: de kurkurma shot. Ik zette het kleine bakje aan m’n mond en goot het oranje goedje naar binnen. Zonder erover na te denken hoe erg kurkuma afgeeft, stond ik mijn to-do-lijst doodnormaal toe te lichten tijdens onze daily stand-up (je kent het vast wel als je ook op een hipsterkantoor werkt) tot iemand ineens vroeg: “Heb je nou oranje lippenstift op?”. Langzaam drong het tot me door: de kurkuma… De rest van de kuur had ik lichtoranje lippen. Even later zaten mijn handen ook onder het bietensap. Puur natuur in elk geval.

Detoxen & vasten: wat heb je er eigenlijk aan? En is het echt zo gezond voor je?

Dag 2

Na een verrassend goede eerste dag begon ik dag 2 met een tarwegas shot en een shot waarvan ik de naam niet kende. Omdat je om de 1,5 tot 2 uur een sapje mag drinken, leef je steeds naar een nieuw moment toe waardoor het vasten redelijk makkelijk vol te houden is. Sterker nog: ik barste van de energie en was hartstikke vrolijk.

Tussendoor dronk ik veel koppen thee om toch m’n hongergevoel te stillen met iets warms. En dat werkte. Inmiddels was ik dus op een sappen- én theedieet.

Dit vind je vast ook interessant: Afvallen door te vasten, is dat gezond? En wat heb je er aan?

Eat the evidence 

Eenmaal thuis werd het lastig. Mijn goede humeur was op, ik was hongerig en moe. Ik wilde gewoon eten.

Ik lag op bed en zag vanuit m’n ooghoek een chocoladeletter liggen. Inmiddels had ik al bijna 2 hele dagen niets gegeten en was trots genoeg op mezelf en besloot stiekem een hapje te nemen van de letter. Dat smaakte naar meer. Gulzig at ik driekwart van de letter op. Daar lag de verpakking met de restjes van de letter er bovenop. Als iemand nú binnen zou komen, zou diegene zien dat ik had gefaald. Ik besloot het bewijs op de eten en de verpakking te verstoppen. Een half uur lang lag ik met buikpijn op bed.

Dag 3

“Hoe gaat het met je sapvast?,” vroeg m’n collega de volgende dag. Eerlijk vertelde ik over het incident van de avond ervoor. Hoewel ik nogal was ‘gefaald’ vond ik dat ik ‘t nog steeds goed had gedaan. Misschien niet perfect, maar met de wijsheid van de Japanners probeerde ook ik de schoonheid van imperfectie in te zien en besloot gewoon door te gaan met de vast.

De resultaten van de sapvast waren te zien: waar ik normaal wat lichtrode vlekjes in m’n nek en gezicht heb door allergieën die ik in hongerige buien vaak negeer, straalde mijn huid als nooit tevoren. Mijn opgeblazen gevoel was weg en voelde me gezond en fit. Ik genoot van de laatste sapjes en naarmate de vrijdagmiddagborrel naderde, voelde ik de verleidingen groter worden. Ik besloot op tijd naar huis te gaan.

Voor herhaling vatbaar

Ik heb de sapvast misschien niet perfect volbracht, de voordelen voor mijn lichaam, merkte ik zeker wél. Geen rode bultjes of vlekjes op mijn huid, ik had (vooral de eerste en laatste dag) energie voor 10 en mijn buik had nergens last meer van.

Ik voelde me ‘puur’ zonder de (toegevoegde) suikers en andere verwerkte ingrediënten die je normaal dagelijks binnenkrijgt. Het experiment is geslaagd en kan inmiddels niet wachten tot m’n volgende sapvast!

Benieuwd naar meer info over vasten?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Ik dronk 3 dagenlang enkel het gezondste sap van Nederland
Sluiten