Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Better World 10 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

2018 is het beste jaar tot nu toe voor de eigenaren van zonnepanelen

2018 is nog niet voorbij en toch kunnen we nu al zeggen dat dit jaar het allerbeste jaar (tot nu toe) is voor eigenaren van zonnepanelen. De meesten hebben nu namelijk al de totale opbrengst van vorig jaar overtroffen.

Dat zonnepanelen goed voor het milieu zijn, is niks nieuws. Ze zetten namelijk zonne-energie om in elektriciteit. De zonne-energie die op deze manier wordt omgezet naar elektriciteit is een vorm van duurzame energie.

2018 hét jaar voor de zonnepaneel

De gemiddelde opbrengst zonne-energie van dit jaar is nu al hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. En het is ook nog eens hoger dan het langjarig gemiddelde dat liep van 1981 tot en met 2010. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht en Milieu Centraal. En de opbrengst wordt alleen maar groter in de weken dat we nu nog energie kunnen opwekken.

Dat 2018 zo’n goed jaar is voor de zonnepaneeleigenaren komt waarschijnlijk door de hete zomer in Europa. Vooral de maanden mei en juli wekte veel zonne-energie op. Tussen de periode januari tot midden oktober van 2018 is er zo’n 10 tot 15 procent meer energie opgewekt dan in voorgaande jaren.

Een bierbrouwerij die het nét even iets anders doet: met zonnepanelen

Zonnepanelen in Nederland

En ook de hoeveelheid zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij het opwekken van zonne-energie. Er worden steeds meer zonnepanelen geplaatst in Nederland. Naar schatting zijn er ongeveer 12 miljoen panelen in Nederland. Ze zijn vrij duur om aan te schaffen.

“Normaal levert een set van 10 zonnepanelen zo’n 500 euro per jaar op, dit jaar zal dat zo’n 70 euro meer zijn”, zegt Puk van Meegeren, energieadviseur bij Milieu Centraal.

“Als je vaker, langere tijd, zulke condities hebt, zal dat zich dus ook vertalen naar een kortere terugverdientijd van de investering in de panelen”, zegt Van Meegeren. “Maar het is natuurlijk niet gezegd dat volgend jaar hetzelfde gaat zijn”.

Goed voor jou en het milieu

Zit je te twijfelen over het aanschaffen van zonnepanelen? De salderingsregeling maakt het investeren in de panelen net even een stukje aantrekkelijker. Zonnepaneel-eigenaren krijgen een vergoeding als zij meer stroom opwekken dan ze zelf nodig hebben en deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Helaas wil de regering hier mee stoppen. Het kost te veel geld. In 2020 zou er een nieuwe regeling worden ingevoerd, maar dat gaat nu (op z’n vroegst) in 2021. Dat betekent dat het salderingsregeling nog minimaal 2 jaar bestaat. Ook voor mensen die nog zonnepanelen willen aanschaffen.

Er wordt verwacht dat bedrijven en huishoudens met de nieuwe regeling nog steeds in een redelijk snelle periode het aanschaffen van zonnepanelen zullen terugverdienen.

Meer lezen over duurzame energie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOS

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
2018 is het beste jaar tot nu toe voor de eigenaren van zonnepanelen
Sluiten