Dit zijn de giftige stoffen in cosmetica die je beter kunt mijden

Bijna alle cosmetica bevat parfum om het product lekker te laten ruiken

Eerder schreven we op Bedrock al over de 10 schoonste cosmetica producten van het moment, maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten welke stoffen je precies moet vermijden. Vandaag delen we daarom een lijst met giftige ingrediënten in cosmetica producten. Tijd voor een detox van je make-up routine.

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers in cosmetica, die vooral in nagelproducten zitten. De stof voorkomt dat nagellak broos wordt en stabiliseert de kleur van de lak.

Waarom vermijden? Ftalaten verstoren de hormoonhuishouding en van dibutylftalaat is aangetoond dat het een risicofactor is voor de ontwikkeling van borstkanker op latere leeftijd. In de Europese Unie is het daarom verboden om deze stof aan cosmetica toe te voegen.

Sulfaten

Sulfaten (natriumlauraat, laurylsulfaat of SLS) worden voornamelijk gebruikt als schuimmiddel of wasmiddel in shampoos en gezichtsreinigingsmiddelen. De stoffen hebben een ontvettende, reinigende werking.

Waarom vermijden? Natriumlaurethsulfaat kan verontreinigd zijn met ethyleenoxide en 1,4-dioxaan. Beide verontreinigingen kunnen kanker veroorzaken. Gelukkig zijn er in Nederland ook merken die sulfaatvrije shampoos verkopen, waaronder Dr. Organic en Yes To.

Parabenen

Parabenen (vermeld als methyl-, ethyl-, butyl- of propylparabeen) worden gebruikt om ervoor te zorgen dat producten langer meegaan. Het conserveringsmiddel is bedoeld om de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen en zit vooral in crèmes, lotions en deodoranten. Naar schatting 75 tot 90% van de cosmetica bevat deze giftige stof.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Waarom is het schadelijk? Parabenen kunnen diep doordringen tot de huid, en dat is schadelijk voor onze gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat parabenen oestrogeen nabootsen, waardoor de normale hormoonfunctie wordt verstoord. Ook kunnen ze volgens onderzoekers bijdragen aan het ontwikkelen van tumoren.

Formaldehyde

Formaldehyde is een chemische stof die wordt toegepast als conserveringsmiddel of ontsmettingsmiddel. Het geeft een penetrante geur en zit onder andere in deodorant, nagellak en haarverf.

Waarom vermijden? Het inademen van deze stof is slecht voor de luchtwegen en slijmvliezen. Het kan allergieën en irritaties veroorzaken en kankerverwekkend zijn. Binnen de EU is het verplicht om de stof te vermelden op verpakkingen van verzorgingsproducten.

BHA en BHT

Butylhydroxyanisol en butylhydroxytolueen zijn synthetische antioxidanten die voornamelijk worden gevonden in lippenstift en moisturizer. De stoffen fungeren als conserveringsmiddelen, om de houdbaarheid van de producten te kunnen waarborgen.

Waarom vermijden? BHA en BHT kunnen allergische reacties veroorzaken en problemen in de lever, schildklier en nieren veroorzaken. Bovendien kunnen de stoffen een negatief effect hebben op de menselijke voortplanting.

Koolteer

Sommige cosmetica en shampoos zijn gemaakt met koolteer en kunnen daarom PAK’s bevatten. PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) zijn een groep chemicaliën die van nature in steenkool, aardolie en benzine zitten.

Waarom vermijden? De meeste PAK’s zijn kankerverwekkend en/of slecht afbreekbaar. Kleuren (bijvoorbeeld in haarverf en lippenstift) kunnen zijn besmet met zware metalen, waaronder aluminium. Ruw en geraffineerd koolteer is daarom verboden in de Europese Unie.

DEA verbindingen

DEA verbindingen (waaronder diethanolamine) worden gebruikt om cosmetica romig en schuimend te maken. Ze worden voornamelijk gevonden in vochtinbrengers en shampoos.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Waarom vermijden? DEA verbindingen kunnen lichte huid- en oogirritatie veroorzaken. En, veel erger: diethanolamine kan samen met nitrieten het kankerverwekkende nitrosamine vormen. In de EU is de maximaal toegestane hoeveelheid nitrosamineconcentratie in cosmeticaproducten daarom beperkt tot 50 microgram/kg.

Parfum

Parfum wordt in bijna alle cosmetica producten gebruikt om het lekker te laten ruiken.

Waarom vermijden? Parfum is een verzamelnaam en kan dus staan voor veel verschillende ingrediënten. Hierdoor weet je nooit exact wat er in een product zit. En het zijn vaak de niet-genoteerde ingrediënten die allergieën kunnen triggeren. Een zorgwekkende stof is DEP (diethylftalaat). De chemicaliën zouden mogelijk kankerverwekkend zijn en neurologische schade kunnen veroorzaken. Helaas wordt de stof nog steeds op grote schaal gebruikt.

PEG verbindingen

PEG’S worden gebruikt in cosmetica als verdikkingsmiddelen, oplosmiddelen, weekmakers en vochtdragers.

Waarom vermijden? PEG’s openen de poriën van de huid, waardoor schadelijke stoffen dieper doordingen in de huid. Pure PEG’s zijn niet zozeer schadelijk, maar PEG verbindingen kunnen besmet zijn met ethyleenoxide en 1,4-dioxaan. Beide verontreinigingen kunnen kanker veroorzaken. Ook kan ethyleenoxide het zenuwstelsel aantasten en de menselijke ontwikkeling beïnvloeden. Binnen de EU zijn de stoffen verboden in cosmetische producten.

Petrolatum

Petrolatum wordt gebruikt in moisturizers, lippenstift en haarverzorgingsproducten. De stof legt een laagje over de huid en geeft je haar glans.

Waarom vermijden? Als je stopt met het gebruik van een product met petroleum wordt je huid droog en maakt het zelf geen huidvetten meer aan. De Europese Unie is van mening dat petrolatum kankerverwekkend is en verbiedt daarom het gebruik ervan in cosmetica. Buiten de EU wordt het nog veelvuldig aan cosmetica toegevoegd.

Siloxanen

Cyclomethicon en ingrediënten die eindigen op ‘siloxaan’ zorgen ervoor dat haarproducten snel drogen en dat deodorantcrèmes makkelijk glijden. Ook worden de stoffen veel gebruikt in vochtinbrengende crèmes, om de huid te verzachten en glad te maken.

Waarom vermijden? Cyclotetrasiloxaan en cyclopentasiloxaan (D4 en D5) verstoren de menselijke hormoonhuishouding, zijn schadelijk voor het immuunsysteem en kunnen mogelijk de vruchtbaarheid aantasten.

Triclosan

Triclosan wordt voornamelijk gebruikt als een antibacterieel middel in deodorant, handreiniger, tandpasta en gezichtsdoekjes.

Waarom vermijden? De chemische stof kan de hormoonhuishouding beïnvloeden (vooral schildklierhormonen, die de stofwisseling reguleren) en de normale ontwikkeling van borstweefsel verstoren. In de EU is de maximaal toegestane concentratie van triclosan in cosmetische producten 0,3%.

Staat er tussen de ingrediënten op je make-up een stof die niet in dit rijtje staat en twijfel je of deze stof schadelijk is? In de Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende cosmetische producten kan je precies zien welke stoffen binnen de EU in cosmetische producten verboden zijn.

Meer lezen?

De 10 schoonste cosmetica producten van het moment.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.