Boekweitrisotto met gepofte rode biet & geitenkaas

Heerlijk warm gerect voor 2 personen

Je hebt een succesvolle carrière, oneindig veel vrienden, wekelijkse borrels en feestjes én je wil het liefst drie keer per week sporten. Dan schiet de gezonde maaltijd er soms bij in. Daarom vroegen wij SLA een aantal van de populaire recepten uit hun kookboek met ons te delen. De voorwaarde: binnen 30 minuten op tafel. Groen, makkelijk, gezond en bovenal super lekker.

Ingrediënten

  • 3 gepofte rode bieten
  • 200 g boekweit
  • 2 rode uien
  • 1 grote teen knoflook
  • 2 el ghee
  • 15 takjes verse tijm, geplukt en fijngehakt
  • 300 ml witte wijn
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml haverroom
  • 1 snuf zeezout
  • 1 snuf versgemalen peper
  • 150 g geitenkaas
  • 50 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 1 grote hand rucola, gehakt

Risotto: het klinkt altijd ingewikkeld, maar is het absoluut niet! Deze gezonde variant is lekker verwarmend en vullend maar zeker niet zwaar op de maag. Je kunt ook kip of bijvoorbeeld geroosterde paddenstoelen aan deze boekweitrisotto toevoegen als je dit lekker vindt.

Verwarm de oven voor op 200 °C en pof de rode bietjes. Laat ze wat afkoelen en schil ze. Snijd ze vervolgens in stukjes van ongeveer 2 cm. Vang het vocht op en bewaar dit samen met de bietjes in een kommetje terwijl je de boekweitrisotto klaarmaakt.

Spoel de boekweit in een zeef 30 seconden met heet water en laat hem vervolgens uitlekken. Snipper de rode ui en snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit de ghee in een koekenpan met hoge randen of een braadpan en bak de rode ui en knoflook op middelhoog vuur in ongeveer 5 minuten zacht terwijl je blijft roeren. Voeg nu de boekweit en de gehakte tijm toe en bak dit 2 minuten mee, totdat de ghee door de boekweit is opgenomen.

Zet het vuur weer hoog en voeg de witte wijn toe. Blijf roeren totdat de witte wijn helemaal is opgenomen. Voeg nu, scheutje voor scheutje, de groentebouillon toe. Blijf veelvuldig in de boekweit roeren en voeg pas nieuwe bouillon toe als de oude helemaal is opgenomen. Na ongeveer 20 minuten is de boekweit gaar en kun je, als je nog overhebt, de rest van de bouillon toevoegen.

Voeg nu ook de gesneden bietjes met het vocht en de room aan de boekweitrisotto toe en roer dit op hoog vuur door de boekweit heen tot er een smeuïge risotto is ontstaan. Doe er naar smaak wat zeezout en versgemalen peper doorheen. Brokkel de geitenkaas over de boekweitrisotto en roer hem nog 1 keer door. Serveer hem in 2 diepe borden met geroosterde hazelnoten en gehakte rucola.

GEPOFTE GELE OF RODE BIET – Was je bietjes en droog ze goed af. Smelt een paar eetlepels ghee met een theelepel walnotenolie en smeer de bietjes hier vervolgens mee in. Zet ze in een ovenschaal in het midden van de oven en pof ze in ongeveer 45 tot 60 minuten gaar.
Schud elke 10 minuten de schaal even om, zodat de ghee weer over de bietjes wordt verdeeld. Als je wilt weten of ze klaar zijn, kun je met een satéprikker in de bietjes prikken om te voelen of ze zacht zijn.

Recept uit het kookboek van SLA, geschreven door Ida de Haart.