Hokjes Denken Aflevering 2: Vlees

Op je bord: absoluut onmisbaar vs. code rood

In de BEDROCK-webserie Hokjes Denken laten wij verschillende mensen uit de samenleving discussiëren over veelbesproken onderwerpen als ayahuasca, stilte retraites, yoga, het dragen van bont, de vleesindustrie of detoxen. Of je nu voor, tegen, expert of neutraal bent: één onderwerp wordt vanuit verschillende perspectieven besproken.

Deze week behandelen we het thema vlees. Nederland is wakker geschud door het recent verschenen rapport van de WHO met de gevleugelde uitspraken dat rood vlees vanaf nu op de lijst van kankerverwekkende voedingswaren staat. Mensen raken in paniek en hebben geen idee meer wat ze dan moeten eten. Hoewel het niet consumeren van vlees al langere tijd niet meer voorbehouden is aan de Crocks-dragende rasveganist begint het besef nu bij steeds meer mensen door te dringen dat het matigen, dan wel schrappen, van vlees op je bord geen kwaad kan voor milieu, dier en je eigen lichamelijke gezondheid. Waar sommigen direct hun dieet erop hebben aangepast trekken anderen zich daar niks van aan en eten, bij wijze van verzet, alleen nog maar meer vlees. Reden genoeg voor BEDROCK om deze verschillende opvattingen te onderzoeken. In deze tweede aflevering van Hokjes Denken laten wij symbool van de moderne veganist Isabella Machinè, de genuanceerde vlees-eter Sjoerd Dragtsma, s’werelds eerste promovendus in het oerdieet Remko Kuipers en vlees-lover Robert Boerleider aan het woord.

Meer Hokjes Denken? Bekijk hier de eerste aflevering over meditatie.