SLA’s super snelle boerenkool-salade met schapenfeta

Perfect voor de lunch

Je hebt een succesvolle carrière, oneindig veel vrienden, wekelijkse borrels en feestjes én je wil het liefst drie keer per week sporten. Dan schiet de gezonde maaltijd er soms bij in. Daarom vroegen wij SLA een aantal van de populaire recepten uit hun kookboek met ons te delen. De voorwaarde: binnen 30 minuten op tafel. Groen, makkelijk, gezond en bovenal super lekker.

Dit is een van SLA‘s simpelere salades maar hij creëert echt een smaakexplosie in je mond. De dressing is zwoel en zoet door de sinaasappel en de gebruikte specerijen, een perfecte tegenhanger voor de frisse schapenfeta.
Dit is wat je nodig hebt voor twee grote eters.

Ingrediënten

  • 350 gr kikkererwten uit blik
  • 1 bosje gehakte koriander
  • 10 blaadjes gehakte verse munt
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 el olijfolie
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 1⁄2 bos regenboogpeen of bospeen
  • 1⁄2 tl kurkuma
  • 1⁄2 tl kerriepoeder
  • 1 tl honing of agavesiroop
  • 1⁄2 komkommer
  • 250 g boerenkool, gewassen en gesneden
  • 2 tomaten
  • 150-200 g biologische schapenfeta
  • 2 el geroosterde pompoenpitten

Laat de kikkererwten goed uitlekken in een zeef. Ondertussen kun je je dressing (zie hieronder) vast maken. Zodra de kikkererwten zijn uitgelekt doe je deze in een mengkom. Voeg een handje gehakte koriander, munt, ras el hanout, olijfolie, versgemalen peper en Himalayazout toe en roer dit goed door de kikkererwten.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Was de regenboogpeen, snijd deze in stukjes van ongeveer 2 cm en doe ze samen met de kurkuma, kerriepoeder, honing of agavesiroop, versgemalen peper en zout in een mengkom. Hussel alles even goed door elkaar en leg de regenboogpeen op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Plaats deze ongeveer 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Er moet een mooi bruin randje op de groenten ontstaan. Snijd ondertussen de komkommer in partjes.

Verdeel de boerenkool, kikkerwten en komkommer over 2 grote borden. Sprenkel er wat dressing overheen. Snijd de pruimtomaten in 6 à 8 partjes en leg deze netjes op de salades. Brokkel nu de biologische schapenfeta in grove stukken en verdeel deze ook over de borden. Schenk er nog wat dressing overheen en maak de salade af met de geroosterde pompoenpitten en de rest van de koriander.

Dressing

Zoet, pittig en fris. Deze dressing is lekker bij feta, avocado, ei, witte vissoorten en alle groenten.

  • 1 (onbespoten) sinaasappel 1⁄2 citroen
  • 10 blaadjes munt
  • 1⁄4 bosje koriander
  • 1⁄2 teentje knoflook
  • 11⁄2 tl harissa
  • 110 ml soja- of geitenyoghurt
  • 1 snuf versgemalen peper
  • 1 tl zeezout
  • 60 ml zonnebloemolie

Rasp met een fijne rasp wat sinaasappelschil, je hebt 1 theelepel nodig. Pers de sinaasappel uit. Je hebt 3 eetlepels sap nodig. Pers ook de halve citroen uit, hiervan heb je 1 eetlepel nodig. Pluk en was de munt en de koriander. Hak deze even grof. Schil het knoflookteentje en snijd de helft in dunne plakjes.

Doe sinaasappelrasp, sinaasappelsap, citroensap, munt, koriander, knoflook, harissa, yoghurt, peper en zeezout in de blender en laat deze 2 minuten op een hoge stand draaien. Schenk de zonnebloemolie er langzaam bij terwijl de blender nog draait. Proef je dressing en doe er eventueel peper, zout of citroensap bij. Je kunt ook altijd extra verse kruiden toevoegen.

Recept uit het kookboek van SLA, geschreven door Ida de Haart.