Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 20 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

20.000 wetenschappers waarschuwen de mensheid, maar het lijkt ons allemaal niets te doen

Smeltende poolkappen, zomers in Australië die richting de 50 graden Celsius gaan, stervend koraal. Het kwam niet als een verrassing dat 2017 de boeken in is gegaan als het op een na warmste jaar ooit. En dat zonder El Niño. Sinds deze maand hebben 20.000 wetenschappers hebben het rapport World Scientists’ Warning to Humanity ondertekend, maar daar heeft de mensheid helemaal geen oren naar. Alleen 2016 was warmer dan 2017. In dat jaar was de temperatuur 0,99 graden hoger dan het gemiddelde in de 20e eeuw. En mochten er net als de Amerikaanse president toch nog mensen twijfelen over de existentie van het klimaatprobleem, hierbij nog even wat feiten. De top 3 warmste jaren ooit gemeten bestaat nu uit 2015, 2016 en 2017. Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten sinds 2001. De zeespiegel aan de Nederlandse kust is hoger dan ooit.

Een waarschuwing aan de mensheid

Dat 2017 warm zou worden, lag dus in de lijn der verwachting. Maar dat het zó warm werd, is opvallend. Er was namelijk geen sprake van El Niño. Bij dat natuurverschijnsel warmt de temperatuur van het zeewater in de Grote Oceaan op, wat gevolgen heeft voor de weersomstandigheden over de hele wereld.

Het lijkt ons in ieder geval allemaal weinig te doen. Onlangs verscheen het rapport World Scientists’ Warning to Humanity. Deze alarmbrief is sinds maart 2018 door 20.000 wetenschappers uit 184 verschillende landen ondertekend en met een uitroepteken de wereld ingestuurd. Het gaat om een geüpdate versie van een rapport uit 1992, waar de wereld destijds wél wakker van lag.

wetenschappers, aarde, mensheid, klimaat, milieu (1)

Nu is er geen haan die ernaar kraait. Waarschijnlijk heb ook jij deze toch wel urgente alarmbrief totaal niet opgemerkt. De Volksrant, het NRC, New York Times, The Guardian; nergens is de waarschuwing aan de mensheid terug te lezen. En de boodschap is niet mals: ‘Als we niets doen, voltrekken zich enorme rampen’, is een van de eerste zinnen uit de monden van de 20.000 deskundigen.

Het aantal mensen is de afgelopen 25 jaar met 35 procent gestegen, het aantal dieren met 29 procent gedaald. 300 miljoen hectare bos is verloren gegaan en het aantal dode zones in de oceaan is met 75 procent gestegen. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Het rapport staat vol met dit soort harde feiten en ook met mogelijke oplossingen. Maar het komt niet aan. We willen het niet lezen. Het is te groot om te bevatten in ons prima leventje, waarin we denken al genoeg ons best te doen voor een beter milieu.

Optimisme leidt tot daden

Is er dan nog iets positiefs te melden? Nou, laten we afsluiten met de woorden van Bert Wagendorp, die het in een column in de Volkskrant mooi verwoordde. “Pessimisme en alarmisme leiden kennelijk tot apathie, optimisme tot daden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
20.000 wetenschappers waarschuwen de mensheid, maar het lijkt ons allemaal niets te doen
Sluiten