Tessa Ham
Tessa Ham Werk 27 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de 10 snelst groeiende (en verrassende!) banen voor vrouwen

Google op ‘taxichauffeur’ of ‘bouwvakker’ en de afbeeldingen worden voornamelijk gedomineerd door mannen. Ook als ik je zou vragen om één van die beroepen in je hoofd voor te stellen, denk je waarschijnlijk – onbewust – aan een man die het beroep uitoefent. Maar als we naar de data kijken, is dit beeld achterhaald en zijn er steeds meer vrouwen die deze beroepen beoefenen.

Het Amerikaanse bedrijf SmartAsset deed onderzoek naar welke banen de snelste groei in vrouwen laat zien in de Verenigde Staten. Verrassend genoeg bestaat bijna de gehele top 10 uit beroepen die traditioneel vooral door mannen werden gedaan.

Top 10 banen met meeste groei

SmartAsset vergeleek de data van 2014 en 2018 met elkaar en analyseerde bij welke beroepen de meeste groei in het aantal vrouwen was te zien. Dit is de top 10:

  1. Taxichauffeur
  2. Bouwvakker
  3. Technische ingenieur
  4. Bezorger
  5. Dierenarts
  6. Nurse practioner (verpleegkundig specialist) – gedeelde plek
  7. Architect – gedeelde plek
  8. Arts-assistent
  9. Constructiemanager
  10. Dierenverzorger (geen boerderijdieren, maar bijvoorbeeld in dierentuin, aquarium of asiel)

Het beroep ‘taxichauffeur’ komt op een duidelijke nummer 1 in deze top 10, met een groei van maar liefst 188 procent. Dankzij apps als Uber en Lyft, kunnen vrouwen zelf bepalen wanneer ze gaan werken. Het beroep is daardoor goed te combineren met de zorg voor de kinderen.

Want alhoewel vrouwen vergeleken met pakweg 40 jaar geleden een enorme inhaalslag op de arbeidsmarkt hebben gemaakt, is het vaak alsnog zo dat de zorg van de kinderen op de vrouwen terechtkomt. Uit de cijfers blijkt namelijk dat veel meer vrouwen dan mannen in deeltijd werken. Niet alleen in de VS, maar zeker ook in Nederland.

Lees ook: Papadag is zó 2017: hoe de term onbedoeld van betekenis veranderde

Veel vrouwen in deeltijd

Nergens anders in Europa werken vrouwen zo weinig uren als in Nederland. Vrouwen werken hier gemiddeld 26 uur per week, bij mannen is dit 36 uur. Wel zijn er ook in Nederland steeds meer vrouwen gaan werken.

In 1969 werkte maar 34,1 procent van de vrouwen, tegenover 84,0 procent van de mannen. In 2018 was een groot verschil te zien: 63,2 procent van de vrouwen was aan het werk, tegenover 72,5 procent van de mannen.

De arbeidsmarkt is dus zeker aan het veranderen. Niet alleen door de hoeveelheid vrouwen die de arbeidsmarkt betreden, maar ook welke beroepen ze beoefenen.

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit zijn de 10 snelst groeiende (en verrassende!) banen voor vrouwen
Sluiten