Omarm je gekheid (want als je dat verliest, ben je verloren) - Bedrock
#psychology - Mark Schoones

Omarm je gekheid (want als je dat verliest, ben je verloren)

5 levenslessen die ik leerde van m'n favoriete comedians: deel 4

laurie anne robert

Op zoek naar levensraad wenden velen zich tot opperwezens, goeroes en zelfhulpboeken. Ik vind waardevolle lessen in m’n favoriete kunstvorm: stand-up comedy. In deze vijfdelige serie destilleer ik vijf principes uit het materiaal van mijn favoriete comedians. Dit is deel 4. Robin Williams over madness.

I’m being grotesque, but you’ve got to be, you see what I mean? You’ve got to be crazy! It’s too late to be sane, too late. You’ve got to go full tilt bozo… ‘Cause, you’re only given a little spark of madness… and if you lose that, you’re nothing.” Was getekend Robin Williams, ‘A Night at the Roxy’, 1977.

Velen kennen Robin Williams dankzij de personages die hij vertolkte in grote Hollywood-producties. Maar Williams begon ooit als stand-up comedian. Het werk van de komiek Williams is soms grof, soms maatschappijkritisch maar altijd gebracht in een immer aanwezige vrolijke toon. Een vrolijkheid die ook veel van Williams’ rollen als acteur typeert.

Maar waar Williams op de bühne en voor de camera de vrolijkheid zelve leek, speelde er in z’n hoofd een strijd op leven en dood af. Williams leed namelijk aan zware depressies. Op 11 augustus 2014 hing Robin Williams zichzelf op. Het gevecht dat hij voerde tegen de spoken in z’n hoofd was simpelweg klaar.

Williams’ vrouw publiceerde eind september dit artikel dat het ziektebeeld van haar overleden man beschrijft. Ik heb het liefdevolle stuk, met de tergend mooie kop ‘The terrorist inside my husband’s brain’, met tranen in de ogen gelezen. Het contrast tussen de vrolijke Robin Williams die we allemaal kennen en de geplaagde man in het stuk is intens en enorm. Voor mij is het juist dat contrast dat maakt dat ‘Little spark of madness’ zo aan komt.

Wat valt er te leren?

Neem jezelf niet serieus. Omarm je gekheid. Draag wat anderen schaamtevol vinden op je schild. Dit stuk van Williams is voor mij een continue herinnering om het leven zo licht mogelijk te beleven. Om zorgen te erkennen en van je af te laten glijden. Om gek te zijn en te blijven. Omdat je maar een klein beetje van die gekte krijgt. En als je dat kleine beetje verliest, ben je verloren.

Leren van stand-up comedy

Meer levenslessen die ik leerde van stand-up comedy?

Les 1: Spullen zijn maar spullen.
Les 2: Zorg goed voor de aarde.
Les 3: Conformeer je nooit aan iets dat ‘nu eenmaal zo gaat’.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

plaatsvervangende schaamte

Waarom ik me soms schaam voor mijn vriendin

schaamte

Schaamte, zo blijkt uit onderzoek, is niets om je voor te schamen

Antwoord op: Hoe voorkom je dat je rood wordt? En wat doe je als het blozen niet te stoppen is?

Leef, heb lief en doe dingen waar je bang voor bent, want het leven is ‘just a ride’

Dit boek veranderde mijn leven

Hoe leg je aan aliens uit wie Kim Kardashian is? Misschien gek, maar hier kun je dus iets van leren

5 levenslessen die ik leerde van m’n favoriete comedians. Les 2: zorg goed voor de aarde