Zit je vaak achter een beeldscherm? Dit is wat dat met je ogen doet - Bedrock
#care - Lisanne de Vaan

Zit je vaak achter een beeldscherm? Dit is wat dat met je ogen doet

Tools zijn beschikaar om problemen met het gezichtsvermogen te minimaliseren

bench accounting

Als we vroeger te lang voor de televisie zaten, waarschuwden onze ouders ons: ‘kijk maar uit, straks krijg je nog vierkante ogen’. Yeah right. Onzin natuurlijk, maar dat wisten we toen nog niet. Maar de achterliggende gedachte, namelijk dat langdurig naar een scherm kijken slecht voor je ogen is, daar zit wel een kern van waarheid in.

Toen we jong waren werden we gewaarschuwd als we te lang voor de tv zaten, maar anno 2016 is de tv niet langer de grootste boosdoener. Schermtijd breidt zich veel sneller uit buiten de woonkamer, zoals op computers en smartphones. Voor velen van ons is het scherm van onze telefoon het eerste wat we ‘s ochtends zien als we wakker worden, en ook het laatste wat we zien voor het slapen gaan. Wie een kantoorbaan heeft vult de uren daartussen vooral met werken achter een computer. En alsof één scherm nog niet genoeg is, gebruiken we digitale apparaten vaak ook nog tegelijkertijd. Maar wat doet dat met onze ogen?

Digitale vermoeidheid

We krijgen dan misschien geen vierkante ogen, er is wel echt een aandoening die je kunt krijgen als je langdurig naar een scherm kijkt. Digitale vermoeidheid aan de ogen is het fysieke ongemak dat je voelt nadat je 2 of meer uur achter een scherm zit. Symptomen zijn onder andere wazig zicht, brandende ogen, hoofdpijn en verstoorde slaap. Hoe langer je achter een scherm zit, hoe erger de symptomen kunnen worden.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Volgens een rapport van The Vision Council gebruiken 9 van de 10 Amerikanen digitale apparaten minimaal 2 uur per dag. Het rapport, gebaseerd op een VisionWatch onderzoek onder meer dan 10.000 volwassenen, constateert dat 65% van de Amerikanen digitale vermoeidheid aan de ogen ervaart als gevolg van langdurig gebruik van elektronische apparaten zoals computers, tablets en mobiele telefoons. Symptomen zijn onder andere nek, schouder en rugpijn (36%), hoofdpijn (25%), wazig zicht (25%) en droge ogen (24%). Verontrustend is dat het percentage van patiënten groter is onder jongeren. Uit het rapport blijkt dat 73% van de volwassenen onder de 30 last heeft van deze symptomen.

Blauw licht

Een groeiende bron van mogelijke zorg is het soort licht dat de meeste digitale apparaten uitstoten. Veel mensen zijn zich wel bewust van de onzichtbare gevaren die ultraviolet licht met zich meebrengen, maar niet van de mogelijke risico’s van high energy visual light (HEV). Het blauwe licht, dat we dus wel kunnen zien, bevat meer energie dan warme kleuren zoals oranje en rood.

urenlang tv kijken

Blauw licht is geen nieuw fenomeen; ook voor de opkomst van het digitale tijdperk werden we al blootgesteld aan blauw licht. Het zit namelijk ook in zonlicht, en dat is niet per se slecht. Onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht in daglicht de alertheid en prestaties gedurende de dag kan verhogen. Echter, digitale schermen en TL en LED-kantoorverlichting hebben ervoor gezorgd dat de blootstelling aan blauw licht drastisch is toegenomen. Uit hetzelfde onderzoek blijk dat als we te lang worden blootgesteld aan blauw licht, we meer moeite hebben om ’s nachts in slaap te vallen. Blauw licht remt de productie van het slaaphormoon melatonine en bevordert de vorming van stresshormonen, waardoor ons lichaam is ingesteld op het dagritme. Het wordt daarom vaak afgeraden om vlak voordat je naar bed gaat nog televisie te kijken.

In tegenstelling tot UV licht, filtert het menselijk oog blauw licht niet. Recente studies suggereren dat HEV licht kan bijdragen aan schade aan het netvlies en macula degeneratie, een onomkeerbaar verlies van gezichtsvermogen. Onderzoek op dit gebied is net begonnen, maar de eerste tekenen wijzen op een verband tussen lange termijn blootstelling en ernstige gevolgen.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Er is een lichtpuntje…

De schade die we toebrengen aan ons zicht is reel en wordt steeds erger. Gelukkig zijn er manieren om de schade van onze digitale levensstijl te verminderen. Deze kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken:

  • Neem regelmatig pauze als je achter een scherm zit. Loop even een rondje, ga naar buiten, of maak een praatje met een collega. Het geeft je ogen de kans om even te rusten.
  • Knipper vaker met je ogen. Je hebt het vaak niet door, maar als je achter een scherm zit knipper je minder vaak met je ogen dan je normaal gesproken doet. Hierdoor worden je ogen droger en raken ze sneller geïrriteerd.
  • Pas de helderheid van je beeldscherm aan. Als je scherm te fel is kan dit vervelend zijn voor je ogen.
  • Ga verder van je scherm afzitten. Hoe dichter je met je ogen op het scherm zit, hoe slechter dit voor je ogen is.
  • Kies in huis voor lampen met een rode uitstraling.

Er zijn ook technologische oplossingen. Recente versies van Apple’s iOS hebben een functie genaamd Night Shift, die de weergave van kleuren verschuift in de richting van warme kleuren. F.lux is een downloadbare app die dit ook doet.

Heb je na deze aanpassingen nog steeds last van je ogen? Dan zou je er aan kunnen denken om een gespecialiseerde bril aan te schaffen. Beeldschermbrillen zijn speciaal ontworpen om je ogen te beschermen tegen blauw licht uit LCD en LED beeldschermen, tablets, smartphones, LED lampen en TL buizen.

Meer lezen?

Heb jij al een ‘telefoon-nek’? Waarom langdurig naar een scherm staren slecht is.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Ja ik zag je bericht, en nee ik reageer nog even niet

Luidspreker

Waarom je me niet meer op luidspreker mag zetten

Technische apparaten

Tips om je leven makkelijker te maken op technologisch gebied

Een digital detox: dat is nogal wat voor een social media junk

Deze apps houden precies bij hoe verslaafd je bent aan je smartphone

Je kunt niet slapen? Tips om sneller in slaap te vallen

Hoe belangrijk praten met je ogen is (iemand niet aankijken komt bijvoorbeeld ongeïnteresseerd over)