Allemaal de keuken in: bekende bakwonder Anna Olson ziet bakken als een vorm van meditatie – Bedrock
#nutrition - Lisanne de Vaan

Allemaal de keuken in: bekende bakwonder Anna Olson ziet bakken als een vorm van meditatie

“Een zelfgebakken taart hoeft er niet perfect uit te zien”

Saskia Bagchus

Cranberry scones, chocolade-pindakaasboter whoopie pies en tarte-tartin: Canada’s bakkende lieveling Anna Olson draait er haar hand niet voor om. Ze heeft zeven bestseller kookboeken op haar naam staan en is in meer dan 190 landen te zien in haar shows op Food Network. Bedrock was aanwezig bij de Food Network masterclass, waar we haar spraken over bakken als vorm van meditatie en haar voorkeur voor lokale ingrediënten.

Je ben een fervent promotor van de lokale beweging en werkt onder het motto ‘what grows together, goes together.’ Kan je dit nader toelichten?

“Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in het midden van een productieve boerderij-gemeenschap woon. In de winter hebben we kasgroenten, die altijd voor ons beschikbaar zijn. Tijdens het koken gebruik ik alles wat groeit in het seizoen. Seizoensgebonden producten hebben de neiging om vanzelfsprekend bij elkaar te passen. In het voorjaar hebben we asperges, spinazie en zelfs vis uit het meer. Het is een milde, lichte vis en gaat goed samen met asperges, champignons en rabarber. Om lekker te kunnen koken hoef je geen professionele kok te zijn. Als je producten koopt die vers zijn en in hetzelfde seizoen groeien, dan past het vaak bij elkaar. Het is goed voor de lokale economie, omdat je voedsel koopt dat in de buurt is, en je krijgt zo optimale voeding.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Er zijn minder regels als het om bakken gaat, maar als ik een fruitdessert maak gebruik ik seizoensvruchten. Dus aardbeien in het voorjaar, bosbessen, frambozen, abrikozen en perziken in de zomer, en appels en veenbessen in de herfst.”

Anna Olson tijdens de workshop van Foodnetwork bij Keizer Culinair in Amsterdam.
Anna Olson tijdens de workshop van Foodnetwork bij Keizer Culinair in Amsterdam.
Saskia Bagchus

Je hebt wel eens gezegd dat koken een vorm van meditatie voor je is. Kan je daar iets over vertellen?

“Vooral bakken is voor mij zen-tijd. Om het recept te laten slagen heb je een goede focus nodig. Het is als het doen van savasana. Bij savasana ga je zitten en leg je de focus op je tenen. Je werkt in gedachten omhoog tot je enkels en knieën, maar tegen de tijd dat je klaar bent, zijn alle problemen die je had verdwenen. Ik pakte dat al vroeg op toen ik op de Universiteit zat. Voordat ik een chef-kok werd werkte ik in de bankenwereld, dus bakken was voor mij altijd een manier om te ontspannen aan het eind van de dag. En dat is het nog steeds, ook al is het nu mijn carrière. Ik kan de hele dag bezig zijn met het testen van recepten, maar als het tijd is om avondeten te maken, verandert mijn mindset. Ik schakel de ‘werk Anna’ uit en zet de ‘thuis Anna’ aan.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Op dit moment ben ik op een punt in mijn leven waar het een combinatie is van reizen en mensen waar ik inspiratie vind. Toen ik een jongere kok was en ik vooral bezig was met het leren bakken, ging het allemaal om training. Oefenen, oefenen, oefenen. Nu ik ouder ben voel ik me meer ontspannen en gaat het over het maken van verbindingen met mensen.

alsof er een engeltje op je tong piest #deleven
alsof er een engeltje op je tong piest #deleven
alsof er een engeltje op je tong piest #deleven
alsof er een engeltje op je tong piest #deleven
alsof er een engeltje op je tong piest #deleven
alsof er een engeltje op je tong piest #deleven

Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om te reizen en mensen te spreken. Zo kan ik zien wat ze enthousiast maakt. In de meeste klassen kan ik zien of ik op het juiste spoor zit of niet. Hierdoor ben ik bakken echt meer gaan waarderen. In de studio spreek ik tegen een dode camera, waardoor ik die persoonlijke band mis. De kooklessen vervangen voor mij datgeen wat ik eerst uit mijn bakkerij haalde.”

Wat zou je aanraden om te maken als je weinig tijd hebt, maar toch iets leuks op tafel wilt toveren?

“Als je indruk wil maken op je bezoek, dan zou ik een tarte-tartin maken. De taart is elegant maar kost niet veel tijd om te maken. En er zit minder suiker in dan bij veel andere baksels en producten. Bij voorverpakte producten (zoals gezoete yoghurt) zie je niet hoeveel suiker erin zit. Als je zelf iets bakt heb je tenminste controle over de porties.”

Bedrock's Lisanne (tweede van links) tijdens een workshop van Foodnetwork bij Keizer Culinair in Amsterdam.
Bedrock’s Lisanne (tweede van links) tijdens een workshop van Foodnetwork bij Keizer Culinair in Amsterdam.
Saskia Bagchus

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Baktips van Anna

  • Gebruik Nederlandse cacao. Het is milder van smaak en heeft een rijkere kleur.
  • Als je een ei op de rand van een bord of bak kapot slaat, kunnen er stukjes schaal in je bak vallen. Geef het ei een tikje op een platte ondergrond, zoals het aanrecht. Het ei split dan altijd precies in tweeën.
  • Gebruik altijd ongezouten boter. Je proeft echt het verschil: het is verser, zoeter en er zit meer boter in.
  • Probeer eens amandelmelk in plaats van gewone melk bij het bakken.
  • Een veelgemaakte fout is dat mensen een te kleine bak pakken om deeg in te mixen. Halverwege het bakproces moeten ze dan alsnog een grotere pakken. Wil je voorkomen dat er aan het eind van de avond een berg afwas staat, pak dan meteen een grote bak of schaal.
  • Probeer je gebakken niet te perfectioneren. Het hoort er home-made uit te zien.
Anna Olson tijdens de workshop van Foodnetwork bij Keizer Culinair in Amsterdam.
Anna Olson tijdens de workshop van Foodnetwork bij Keizer Culinair in Amsterdam.
Saskia Bagchus

Vanaf donderdag 8 december om 16:00 uur is Anna Olson: Bake seizoen 2 iedere werkdag te zien op Food Network.

Meer lezen?

Zo word je grenzeloos gezond met tophockeyer Ellen Hoog.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Lisanne de Vaan

Lisanne heeft zojuist haar master persuasieve communicatie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en versterkt het team als tekststagiaire. Ze studeerde een semester in Zweden en liep stage bij Nationale Opera & Ballet. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door aan zee, met een goed boek en een glas wijn binnen handbereik.

Meer Bedrock

Gespot door de redactie: rocycle ride voor het goede doel en een alternatief kerstboompje

We hebben een eigen sapje!

Waarom solo uit eten gaan geweldig is (en jij het ook zou moeten proberen)

Een mooie missie: zo word je het eerlijkste modelabel ter wereld

Eet deze bonen en verlaag je bloeddruk (en nog meer voordelen)

Eten wat je wil en tóch slank blijven? Eet volgens de oorspronkelijke leer van Boeddha

Mayonaise is lang niet zo slecht als we denken (en andere voedselmythes ontkracht door een expert)

Gespot door de redactie: een (echte) beginners meditatie-gids en een interessante The School of Life-lezing