Dit zijn de nieuwste foodtrends uit Amerika – Bedrock
#nutrition - Lisanne de Vaan

Dit zijn de nieuwste foodtrends uit Amerika

Move over boerenkool!

Scott Webb

We zijn nog maar net gewend aan gojibessen en gingershots en het is alweer tijd voor nieuwe foodtrends. Amerikaanse voedingsdeskundigen hebben een lijstje opgesteld met gezonde voedingsmiddelen en -concepten die het potentieel hebben om de volgende hype te worden. En dan kan het niet lang duren voordat ook Nederland wordt bereikt.

Moringa

Boerenkool, move over. Het is tijd voor de moringa oleifera (ook wel bekend als de ‘wonderboom’). De boom, die groeit in Haïti, heeft momenteel veel belangstelling van trendwatchers vanwege zijn hoge voedingswaarde. De bladeren bevatten veel calcium, kalium, proteïnen en vitaminen A, B, C, D, en E. De bomen kunnen in zowel tropische als gematigde klimaten groeien en produceren gedurende het hele jaar bladeren die vers gegeten kunnen worden. Ook kunnen de bladeren gekookt of gedroogd worden, zonder verlies van voedingswaarden. Momenteel is er nog geen verse moringa beschikbaar in de USA, omdat het verschepen hiervan leidt tot bederf. Wel wordt het verkocht als poeder voor energieshots en als thee.

Herstellende landbouw

Een concept dat steeds meer aanhangers krijgt, is herstellende landbouw. Hierbij worden verschillende landbouwpraktijken gebruikt om de bodem (die door planten is afgebroken) en oogst te herstellen. Een manier om de bovengrond te herstellen is vee te laten grazen, omdat hun mest fungeert als natuurlijke kunstmest.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

De komende jaren zullen we steeds vaker horen van restaurants waarbij het vlees op de menukaart afkomstig is van grasgevoerde koeien, afkomstig van een herstellende landbouwboerderij. Maar of dit dan ook echt zo is, is de vraag. Er zou een verificatiesysteem moeten komen om te controleren of de burger op je bord ook echt daar vandaan komt.

Ingrediënten die de consument begrijpt

Heb je soms moeite met het begrijpen van etiketten op voedingsmiddelen? Dan is er goed nieuws. Voedselmakers experimenteren steeds vaker met het toevoegen van natuurlijke ingrediënten om slechte smaak te maskeren of goede smaak te verbeteren, zonder het verwisselen van een slecht ingrediënt voor een ander. Dit betekent dat voedingsmiddelen ingrediënten zullen bevatten die consumenten kunnen begrijpen én daadwerkelijk uit kunnen spreken. Fabrikanten zijn niet alleen op zoek naar een vervanger voor suiker, maar ook een manier om het smaakprofiel te veranderen. Zo is een biotechnologie bedrijf aan het proberen om de bitterheid van cacaobonen te verwijderen door champignons toe te voegen, zodat er chocolade gemaakt kan worden met minder suiker.

Water van planten

Deze trend is niet geheel nieuw. Kokoswater en aloë vera-dranken staan al een tijdje in de schappen van de supermarkt. Maar wat dacht je van esdoornwater en cactuswater? Jep, dat is wat we volgens de trendwatchers kunnen verwachten.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Volgens marktonderzoekbureau Technavia steeg de omzet van kokoswater in Amerika vorig jaar met 27%. En dat heeft een reden. Water van planten heeft niet alleen meer smaak dan gewoon water, maar het heeft ook meer gezondheidsvoordelen (buiten hydratatie). Aloë vera-dranken claimen te helpen bij gewichtsverlies en een betere spijsvertering en cactuswater bevat antioxidanten.

Jackfruit

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees te eten vanwege gezondheidsoverwegingen of vanwege het dierenleed in de bio-industrie. Voedselmakers experimenteren daarom met alternatieven. Er worden bijvoorbeeld hamburgers gemaakt met eiwitten gewonnen uit gele erwten en er is een molecuul genaamd ‘heem’, dat planten laat smaken als vlees. Maar van alle vleesvervangers heeft jackfruit het meeste potentie om mainstream te gaan, zeggen voedseldeskundigen. Jackfruit is een grote vrucht met een stekelige schil. Het komt van bomen die groeien in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Het binnenste vlees ontwikkelt een hartige smaak wanneer het wordt gekookt.

Spirulina

Kunstmatige kleurstoffen willen we liever niet in ons eten. Rode en gele ontbijtgranen worden daarom vaak vervangen door natuurlijke kruiden zoals kurkuma en paprika. Voor de blauwe en groene granen is dat een stuk moeilijker. Of was, eigenlijk. Spirulina (een blauwalg) wordt nu gebruik als natuurlijke, blauwgroene kleurstof. De blauwalg wordt ook verkocht als aanvulling op de gezondheid in vitaminewinkels, of als energieshot in smoothies.

Meer lezen?

Superfoods exotisch? Helemaal niet: 7 superfoods uit eigen land.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Mayonaise is lang niet zo slecht als we denken (en andere voedselmythes ontkracht door een expert)

Zo word je grenzeloos gezond met tophockeyer Ellen Hoog

De denkfout die gezond eten zo moeilijk maakt

Een mooie missie: zo word je het eerlijkste modelabel ter wereld

Mythes en waarheden over superfoods (welke ingrediënten dragen met recht deze naam?)

Wanneer is gezond, gezond genoeg? (Sorry, ik weet het even niet meer)

Alles wat je wil weten over detoxen (is het nou wel of niet goed voor je?)

Superfoods exotisch? Helemaal niet: 7 superfoods uit eigen land