Wat we van vogels kunnen leren over de liefde - Bedrock
#mind - Tanja Terstappen

Wat we van vogels kunnen leren over de liefde

Het dierenrijk onder de loep, omdat het morgen Dierendag is.

Daniel Ruyter

Waar ons liefdesleven vaak heel complex en emotioneel kan zijn, is het in het dierenrijk een stuk simpeler. Voortplanten en survival of the fittest zijn de drijfveer voor de meeste soorten om de ideale partner te vinden. Zóu je denken. Want steeds meer onderzoekers denken dat sommige dieren wel degelijk verliefd kunnen zijn. Vogels bijvoorbeeld.

Als het om relaties gaat, lijken we meer op vogels dan we denken. Vogels beschikken, net als wij, over een basisbeloningssysteem van serotonine en dopamine, schrijft wetenschapsmagazine Nautilus. En ze hebben stoffen in hun lichaam die op ons knuffelhormoon oxytocine lijken. Veel (lichamelijk) contact zorgt ervoor dat er genoeg van deze hormonen worden aangemaakt en dat je een band kunt opbouwen met een ander. Wij doen dat door knuffelen, seks en goede gesprekken. Vogels aaien elkaars vleugels regelmatig.

Daarnaast is 90% van de vogelsoorten monogaam. Net als bij mensen is die monogamie niet helemaal puur (jep, ook vogels begaan wel eens een slippertje), maar in de basis zoeken de dieren een levenspartner. Vooral duiven zijn heel trouw en loyaal. “Sociale banden over het algemeen lijken vreselijk belangrijk te zijn voor vogels,” zegt Claudia Wascher, zoöloog aan de Anglia Ruskin Universiteit, “en de meest belangrijke band is die van een koppeltje.”

Voor het leven

Zo is er het bekende verhaal van Rita McMahon, co-founder van de Wild Bird Fund in New York, die een duif met een gebroken pootje vond bij haar huis. Een dierenarts amputeerde het pootje en McMahon liet het beestje aansterken op een kussen in het raam van haar appartement. Aan de andere kant van het raam stond haar vriendje, dag in dag uit, haar gezelschap te houden totdat ze weer naar buiten kon en ze samen verder konden vliegen. Als dat geen liefde is…

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Op ‘Pigeon Talk’, een website voor duivenhouders, staan tal van anekdotes net als deze. Duiven die hun partner kwijtraken, rouwen soms zelfs langer dan een jaar en weigeren een andere partner aan te nemen. En een jaar is lang, als je je bedenkt dat duiven vaak niet ouder worden dan tien. En ook ganzen, bijvoorbeeld, kunnen echt depressief worden als ze hun partner kwijtraken. Lusteloos, geen eetlust, vermoeidheid voor weken, soms zelfs maanden, als ze verlaten worden. Herkenbaar?

“Er is geen reden om te denken dat het voor dieren anders is dan voor mensen,” zegt Marc Bekoff, auteur van het boek Emotional Lives of Animals. “Ik heb rouwende duifjes gezien die verliefder waren dan een hoop mensen die ik ken.” En Jeffrey Moussaief Masson schreef in zijn boek When Elephants Weep: The Emotional Lives of Animals: “Liefde bij dieren lijkt even mysterieus als de liefde van mensen door de eeuwen heen is gebleken.”

Ondanks de vele overeenkomsten zullen we nooit weten wat een duif precies voelt als zijn partner hem verlaat. Het lijkt in elk geval een stuk minder complex dan bij ons. Maar als de liefde tussen twee duifjes zo simpel lijkt, maken wij het onszelf dan niet gewoon te moeilijk?

Meer lezen?

Bestaat de ware? (of is hierin geloven het perfecte recept voor een ongelukkig liefdesleven?)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

liefde

De liefde is geen gevoel (volgens deze filosoof)

ik hou van je

Ik hou van je: deze koppels vertellen hoe ze dat voor de eerste keer zeiden

minnares

In elke vrouw schuilt een minnares, volgens wetenschappers

kwetsbaarheid

Waarom ik woon in kwetsbaarheid

relatie

De 6 signalen van een slechte relatie volgens een psycholoog

Het draagbare gemis: een vader die de kleding van zijn overleden zoon draagt

relatie

Waarom ben je wel of niet gelukkig in een relatie? Deze wetenschapper is dicht bij het antwoord