Hoe ga je ermee om als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt? - Bedrock
#column - Lisanne de Vaan

Hoe ga je ermee om als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt?

Blijf communiceren en probeer je in te leven in de ander

Omar Yassen

Ik werk terwijl mijn vriend nog studeert. Ik sta op als hij naar bed gaat. Ik woon in het Zuiden van het land, hij in het Noorden. Ik drink veel thee en sport, hij drinkt veel bier en houdt ook van sport, op TV. Oké, dit is misschien erg overdreven, aangezien ik ook gewoon bier drink en hij heus niet iedere ochtend uit de stad komt rollen, maar je snapt wat ik bedoel. We zitten een beetje in een andere fase. Dealbreaker? Hoeft niet. We delen een aantal veelvoorkomende verschillen en laten zien hoe je hiermee omgaat.

Het leeftijdsverschil

Als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt is de kans groot dat je een paar jaar ouder bent. Je studie zit er inmiddels op en het grote mensenleven is begonnen. Daar komen serieuze zaken bij kijken zoals het zoeken naar een baan of een huis. Jouw leven verandert, terwijl dat van je vriend of vriendin gewoon hetzelfde blijft.

Hoe je ermee omgaat: we weten allemaal dat leeftijd maar een getal is. De een is jong voor zijn leeftijd en de ander gedraagt zich weer ouder dan hij of zij is. Hierdoor kan het zijn dat jullie, ondanks het leeftijdsverschil, toch op een lijn zitten. En als je jong bent lijken een paar jaar misschien een big deal, maar op oudere leeftijd kijkt niemand daar meer van op.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Kilometers afstand

Een baan heb je niet altijd voor het uitkiezen. Het kan daardoor voorkomen dat je allebei in een andere stad woont. Met een druk studie- en werkschema betekent dit dat je elkaar minder vaak kunt zien. Maar, dat hoeft niet altijd een nadeel te zijn. De tijd dat je elkaar wél ziet heb je de volle aandacht voor elkaar. In plaats van snel een vorkje weg te prikken (terwijl je ook nog eens met 10 andere dingen bezig bent) kan je echt wat leuks ondernemen. Veel leuker toch?

Hoe je ermee omgaat: houd iedere dag even contact. Betrek elkaar bij dagelijkse bezigheden. Deel ook dingen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken en waarvan je denkt dat ze het delen niet waard zijn. Juist die kleine momenten geven het gevoel alsof je deel uitmaakt van elkaars leven.

Een ander ritme

Als mijn wekker gaat en ik met mijn slaperige ogen op mijn telefoon kijk, zie ik soms een appje van mijn vriend. Dat hij thuis is. Vijf minuten geleden verstuurd. Een tikkeltje jaloers dat die tijden voor mij voorbij zijn, wens ik hem dan welterusten en haast mij richting kantoor. Als je werkt heb je nu eenmaal een ander ritme dan wanneer je studeert. Bij een baan horen vaak vaste tijden. Een nacht doorhalen en de eerste paar uur van je werkdag skippen zit er niet in.

Hoe je ermee omgaat: in principe maakt het natuurlijk niet zoveel uit dat jullie een ander ritme hebben. Vooral als je niet samen onder één dak woont. Het kan alleen lastig zijn als je samen slaapt, omdat je biologische klok anders staat ingesteld. Ben je veel eerder wakker dan je vriend of vriendin, probeer dan in de vroege uren alvast wat werk te verrichten.

Invulling van het weekend

Werk je vijf volle dagen in de week, dan denk je aan het eind van de week maar een ding; thank god it’s Friday. Je hebt zin in een borrel en verheugt je op een leuke avond. Maar nu moet je vriend of vriendin opeens studeren. Er zit een tentamen aan te komen en daar moet hard voor worden geblokt. Is dat even balen. Nét nu je zin had om samen op pad te gaan.

Hoe je ermee omgaat: houd elkaar op de hoogte van je verplichtingen en weekendplannen. Zo weet je wat je te wachten staat en voorkom je teleurstelling.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Money, money, money

Als de een al werkt en de ander nog studeert, is het logisch dat er een verschil in inkomen is. Zolang je studeert moet je iedere euro omdraaien. Samen op vakantie of uit eten gaan zit er hierdoor niet altijd in.

Hoe je ermee omgaat: gelukkig zijn er genoeg leuke dingen die weinig geld kosten. In het park borrelen doet qua gezelligheid niet onder voor een etentje in een restaurant en Netflix is een goede vervanging voor de bioscoop. Daarnaast blijft het natuurlijk niet altijd zo. Over een paar jaar – als je vriend of vriendin ook werkt – kunnen jullie alsnog die geplande droomreis maken. Én ieder weekend uit eten gaan.

Toekomstplannen

Veel van je vrienden werken al, gaan samenwonen en houden zich bezig met het uitstippelen van hun toekomst. Maar als je beiden in een andere stad woont vanwege studie of werk zijn dit dingen die je op de lange baan moet schuiven.

Hoe je ermee omgaat: Je moet misschien je toekomstplannen bijstellen, maar dat is nog altijd beter dan je vriend of vriendin inruilen. Praat erover met elkaar. Hoe zie jij de komende jaren en hoe ziet je vriend of vriendin het? Communicatie en inlevingsvermogen zijn het allerbelangrijkste in een relatie.

Pretpakket

Hoewel het niet altijd even makkelijk is om een vriend of vriendin te hebben die nog studeert, zitten er natuurlijk ook voordelen aan. Ik begeef me inmiddels op de werkvloer, maar als ik bij mijn vriend ben kan ik nog even de student uithangen. Stiekem best leuk.

Meer lezen

Hoe je een goede relatie kunt verpesten (en wat te doen in plaats daarvan).

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Lisanne de Vaan

Lisanne is junior redacteur bij BEDROCK. Ze liep o.a. stage bij Nationale Opera & Ballet, studeerde een tijdje in Zweden en heeft vorig jaar haar master persuasieve communicatie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Ze schrijft over alles wat met een bewuste levensstijl te maken heeft; al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Mediteren is nog niet haar ding.

Meer Bedrock

Ruzie in de IKEA: dit is waarom dat áltijd gebeurt (volgens psychologen)

lange relatie

Nog single? Zo bereid je je alvast voor op een lange relatie

relatie social media

Waarom ik mijn relatie en social media gescheiden houd

ik hou van je

Ik hou van je: deze koppels vertellen hoe ze dat voor de eerste keer zeiden

minnares

In elke vrouw schuilt een minnares, volgens wetenschappers

open relatie

Een open relatie? Laat liever wat toewijding zien

Money talks! Zo voorkom je ruzie over geld in je relatie