Hoe erg is een huilbui op het werk? - Bedrock
#psychology - Joanne Wienen

Hoe erg is een huilbui op het werk?

Emoties tonen hoeft niet uit den boze te zijn

The Phoney Club

Geen mens verkeert 24/7 in een tophumeur, maar op kantoor wordt dat wel van ons verwacht. Daar is geen plek voor huilbuien, een chagrijnig humeur of woede-aanval. Hoe terecht is dat?

Bij het betreden van de arbeidsmarkt krijgen kersverse afgestudeerden het ene na het andere goedbedoelde advies naar het hoofd geslingerd. Soms zijn dat concrete tips waar je echt iets aan hebt, zoals ‘wordt beste vrienden met de jongens van de ICT-helpdesk’ of ‘zorg voor een snackvoorraad binnen handbereik’.

Maar vaker zijn dat adviezen waar je niet zo heel veel aan hebt, simpelweg omdat ze zo abstract zijn. Een van de clichés die elke vrouw vast weleens gehoord heeft (mannen krijgen dit advies zelden) is bijvoorbeeld om never-nooit-niet te huilen op het werk.

Macho-cultuur op kantoor

Het idee dat kwetsbaarheid en negatieve emoties tonen op werk een doodzonde is, stamt waarschijnlijk uit de tijd dat werkvloeren voor het overgrote deel bevolkt werden door mannen van middelbare leeftijd in net iets te grote pakken. Een paar decennia geleden, toen vrouwen voorzichtig de arbeidsmarkt betraden, bestond het idee dat vrouwen vooral zo mannelijk mogelijk moesten doen inclusief macho gedrag en exclusief emoties, want hoe werd je anders ooit nog serieus genomen?

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Vandaag ben ik ongesteld

In haar boek ‘Het meisje met de onderrugtattooo’ pleit comedian Amy Schumer voor een open werksfeer waarin ook ruimte is voor een chagrijnig humeur, huilbui of ontevredenheid. Ter illustratie beschrijft ze hoe het er op de set van haar comedyshow ‘Inside Amy Schumer’ aan toe gaat. Een voorbeeld: als Amy haar dag niet heeft omdat ze ongesteld is, roept ze dat meteen even en public door een luispreker zodat iedereen daarvan op de hoogte is en snapt waarom ze ietwat geërgerd uit de hoek kan komen. In 2013 hield Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg eenzelfde soort betoog in haar boek ‘Lean in’. Nadat ze heeft toegegeven zelf weleens een huilbui te hebben gehad op de werkvloer schrijft ze dat het delen van emoties onderdeel is van het opbouwen van goede relaties, ook met collega’s.

Minder uitputting, meer bevlogenheid

Is het dan inderdaad verstandig om emoties te tonen op de werkvloer? De Open Universiteit en TNO concludeerden immers in 2014 dat het verbergen van negatieve emoties op de werkvloer leidt tot meer uitputting en een lagere bevlogenheid onder werknemers. “Het verdringen van negatieve emoties heeft geen enkele zin,” zegt Jan Fekke Ybema, een van de onderzoekers, in NRC Next.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

“In de meeste gevallen leidt het ertoe dat vervelende gedachten enkel groter worden, en daarmee meer stress opleveren. Een goede band met collega’s, waarin we het gevoel hebben emoties kwijt te kunnen, is daarom van groot belang.” Wel benadrukt hij dat dit natuurlijk niet ten koste moet gaan van een professionele houding. Andersom geldt het namelijk ook: het uiten van positieve emoties zorgt voor minder uitputting en meer bevlogenheid. Een professionele houding zorgt ervoor dat we meer positieve en opbeurende reacties krijgen van klanten en collega’s. En daar word je zelf dan ook weer blij van.

Een lach en een traan

Arbeidspsycholoog en coach Louise Boelens erkent in NRC Next ook het belang van het uiten van emoties, zowel negatief als positief. Al pleit zij ervoor om je hart slechts bij een paar collega’s te luchten. “Sfeer is besmettelijk. Wanneer iedereen voortdurend al zijn negatieve emoties bij elkaar neer zou leggen, zou het er niet gezelliger op worden. Dat gaat ten koste van het werk.” Kortom, deel het vooral met een collega die je vertrouwt als je niet zo lekker in je vel zit. En als daar een traan bij komt kijken: c’est ca. Zolang het geen gewoonte wordt, is dat heus niet het einde van de wereld.

Meer lezen

Is jouw baas een psychopaat? Zo herken je het.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

leven veranderen

Deze app zal je leven veranderen (echt, trust me)

Staat succes op school gelijk aan succes in het leven?

Ik was geïntrigeerd. Wie waren die mensen in de psychiatrische kliniek en wat was hun verhaal?

denk meer aan mijn werk

Help, ik denk meer aan mijn werk dan aan mijn kind

k*tdag

Pleidooi voor een ‘voel-je-k*tdag’

Waarom een compliment meer motiveert dan een cash bonus

Weg met hiërarchische structuren (die werken innovatie tegen)