Waar blijft een scheet als je hem niet laat? - Bedrock
#care - Lisanne de Vaan

Waar blijft een scheet als je hem niet laat?

Een ingehouden wind kan voor een slechte adem zorgen

Je kent het wel: je voelt een wind opkomen maar bent niet in de gelegenheid hem te laten gaan. Dus je knijpt je billen tegen elkaar en probeert hem binnen te houden. Maar dan… te laat! Als eerste roep je dat het stinkt. Lijkt het tenminste niet alsof die vieze geur van jou afkomstig is. Ja, winden laten vinden we gênant. We doen het dan ook liever niet. In de Volkskrant lazen we waar een ongelaten wind eigenlijk heen gaat. Dat vonden we zo intrigerend (en grappig), dat we het jullie niet willen onthouden.

Het laten van een wind is heel normaal. We doen het namelijk allemaal, of we dat nu willen of niet. Thuis laten we ze dan ook gewoon gaan. Toch niemand die het merkt. En ook op straat (als er even niemand in de buurt is) kan er nog wel eens eentje ontsnappen. Maar zitten we in een volle zaal of in een trein waar het muisstil is, dan proberen we hem in te houden. Wel zo netjes.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Winderigheid

Gastro-enteroloog Joost Drenth van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen zegt dat mensen dagelijks een halve tot anderhalve liter aan winden produceren. Dat zijn er wel 8 tot 20 per dag. Een wind ontstaat doordat je lucht inslikt, bijvoorbeeld tijdens het eten. Maar hoe komen ze aan die vieze geur?

Het grootste deel is het resultaat van fermentatie door bacteriën in de dikke darm. Tijdens de verwerking van onverteerd voedsel komen darmgassen vrij. Winden bestaan voor een groot deel uit stikstof en koolstofdioxide. De fermenterende bacteriën in de dikke darm voegen waterstofsulfide en methaan aan het gasmengsel toe, wat de winden een vieze geur geeft.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Hier blijven ze

Als een wind niet naar buiten gaat, waar gaat hij dan wél heen? Blijft hij in je darmen? Lost hij op? Spaanse onderzoekers hebben recent een experiment uitgevoerd om te kijken waar een niet gelaten scheet naar toe gaat. Hoe ze dat hebben gedaan? Nou zo: bij twintig proefpersonen is via de mond een buisje tot aan de twaalfvingerige darm gebracht. Daar werd een gasmengsel van stikstof, koolstofdioxide en zuurstof ingespoten – net zoals een echte wind. Na vier uur vingen de onderzoekers de wind op in een ballon. De inhoud hiervan is geanalyseerd en wat bleek: slechts 25% van het geïnjecteerde gas kwam er ook weer uit. Wie een beetje kan rekenen zal zich afvragen waar die andere 75% is gebleven. Dit verdwijnt op twee manieren:

Een deel van de wind wordt door bacteriën omgezet in andere chemische stoffen. Zo worden waterstof en koolstofdioxide bijvoorbeeld gebruikt om vetzuren te maken. Het andere deel van de wind gaat door de darmwand en lost op in het bloed. Via de bloedstroom komen deze gassen in de longen terecht. Wetenschappers hebben methaan (een gas dat in de darmen geproduceerd wordt) in de adem van proefpersonen gedetecteerd. Uiteindelijk adem je een deel van de gassen dus uit.

Inhouden of laten gaan?

Of je een wind inhoudt of laat gaan, maakt geen verschil voor je gezondheid. Het kan geen kwaad, maar kan wel ongemak en buikpijn veroorzaken. Als je thuis bent kan je ze dus beter laten gaan. Ben je in het gezelschap van anderen, houd dan een beetje rekening met de rest. Voordat je de wind van voren krijgt…

Meer lezen

Onrustig? Misschien hebben je darmen een reset nodig.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Hoe kom je aan een slechte adem (en hoe kom je er vanaf)

Onrustig? Misschien hebben je darmen een reset nodig

3x handige tips om met geur een reisherinnering te herbeleven

Persen we tijdens het sapvasten wel genoeg voedingsstoffen naar binnen?

Met deze simpele trucs ruikt je huis binnen no-time heerlijk