Waarom vlees beter smaakt als het van goede komaf is - Bedrock
#nutrition - Lisanne de Vaan

Waarom vlees beter smaakt als het van goede komaf is

We genieten meer van een stukje vlees als het dier een goed leven heeft gehad

Dan Edwards

Elke dag staan we weer voor dezelfde keuze: wat eten we vanavond? Om deze keuze te maken kijken we vaak naar wat we lekker vinden. Je hebt bijvoorbeeld zin in iets pittigs of droomt al de hele dag over dat ene vleesgerecht. Maar naast smaak, kijken we ook of het product gezond voor ons is en hoe het is geproduceerd. Heeft het dier een goed leven gehad? Dan geniet je er toch net een beetje meer van.

Er zijn mensen die er voor kiezen om helemaal geen vlees of vis te eten, vanuit morele, gezondheids- of milieu-gerelateerde overtuigingen. Toch is dit maar een klein groepje. Uit gegevens van Beter Leven blijkt dat 95% van de Nederlanders regelmatig vlees eet. Dat betekent niet dat deze mensen niet van dieren houden of genoegen nemen met elk stukje vlees. Steeds meer mensen zijn bereid wat meer te betalen, als het dier in kwestie een goed leven heeft gehad. Voor het dier, maar ook voor zichzelf.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Een beter leven, een betere ervaring

Uit onderzoek van de Northeastern University blijkt dat de manier waarop we eten beoordelen niet alleen afhankelijk is van de smaak die we verwachten, maar ook van de gedachtes die we hebben over de afkomst van het product. De overtuiging dat voeding goed geproduceerd is, bijvoorbeeld op ecologische wijze, zorgt ervoor dat we er meer van genieten.

En ook het tegengestelde blijkt waar. Proefpersonen die van tevoren te horen kregen dat het dier slecht behandeld is, genoten minder van hun stukje vlees, vonden het er minder lekker uitzien en aten er minder van. Terwijl zij toch echt hetzelfde stukje vlees voorgeschoteld kregen.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Ons brein

Of het vlees dat op je bord ligt nou echt een ‘goed’ stukje vlees is, maakt dus niet eens zoveel uit voor onze ervaring. De meesten zullen het niet eens proeven. Het is onze brein dat ons een bepaalde kant opstuurt. Onze perceptie wordt continu beïnvloed door de overtuigingen die we hebben, waardoor onze mening of ervaring vaak gekleurd is. Staat er vanavond een schnitzel op de planning? kijk dan goed waar het vlees vandaan komt, om optimaal te kunnen genieten.

Meer lezen

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met vlees eten

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

vis

Waarom eet ik geen vlees, maar wel vis? Ik houd mezelf voor de gek

Duurzaam boodschappen doen? Dat doe je bij deze supermarkten

Steeds meer restaurants richten zich op groenten (én wild)

Hoe zeg je dat je vegetariër/veganist bent?

Groenten nemen de plek van vlees in (en millennials zorgen hiervoor)

Ik at 6 weken alleen maar vegan, en dit is wat er met me gebeurde

Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten