Nóg meer bewijs dat mannen en vrouwen gelijk zijn - Bedrock
#psychology - Tanja Terstappen

Nóg meer bewijs dat mannen en vrouwen gelijk zijn

"Eén stel hersenen is doorgaans niet consistent mannelijk of vrouwelijk"

Josh Felise

Dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, begint gelukkig voor de meeste mensen in de westerse wereld vanzelfsprekend te worden. En dat wordt niet alleen steeds meer door normen en waarden ondersteund: de wetenschap toont aan dat onze hersenen helemaal niet significant aan elkaar verschillen.

Twee correspondenten van de Belgische krant De Standaard lieten begin augustus hun hersens scannen in het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Het doel: de essentie vinden van wat mannen en vrouwen gelijk maakt of onderscheidt.

“Halverwege de negentiende eeuw beweerden wetenschappers met de grootste stelligheid dat ze het verschil tussen mannen- en vrouwenbreinen zomaar met het blote oog konden zien,” schrijven ze. Sinds onderzoekers gedetailleerde hersenscans kunnen maken, jagen ze die verschillen. “Tot vandaag speuren neurowetenschappers ernaar.”

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

“Het enige wat vaststaat en waarover wetenschappers geen ruzie maken: mannen hebben doorgaans grotere hersenen dan vrouwen.” Logisch, mannen zijn gemiddeld groter dan vrouwen. En dat betekent dus niet dat mannen intelligenter zijn. “Heel wat diersoorten, denk aan olifanten en walvissen, hebben grotere hersens dan mensen zónder dat ze slimmer zijn dan wij.”

“We moeten stoppen met termen als vrouwelijke en mannelijke hersenen”, vertelde ook de Israëlische neuro- en gedragswetenschapper Daphna Joel, die meer dan 5.500 hersenscans analyseerde, aan de Volkskrant. Vooroordelen als het betere geheugen van vrouwen of sterker ruimtelijk inzicht van mannen, kloppen niet. “Slechts een heel kleine minderheid van 1 tot 4 procent van de deelnemers heeft een brein waarvan álle onderdelen de meest vrouwelijke of juist de meest mannelijke variant hebben.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

“Eén stel hersenen is doorgaans niet consistent mannelijk of vrouwelijk,” legt ook professor D’Hooge, die de twee Belgische reporters onder de MRI legde, uit in De Standaard. “Je kan dus bijna nooit voor één persoon zeggen dat die een typisch mannen- of vrouwenbrein heeft. Er is eerder sprake van een gefragmenteerd beeld dan van twee types hersenen.”

Kunnen we dan nog wel over een mannenbrein of een vrouwenbrein spreken? Nee, zeggen de neuropsychologen. Over het algemeen is dat onderscheid compleet achterhaald. Ha!

Meer lezen?

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen (true story!)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Zo vind je de woorden die op het puntje van je tong liggen

brein

Zo neemt jouw brein jou in de maling (omdat ‘ie veel slimmer is dan jij bent)

feministisch

Hoe een mansplaining-meme me aan het denken zette (ben ik wel feministisch genoeg?)

hardop

Waarom we vaker hardop tegen onszelf moeten praten (dat is dus niet raar)

brein beïnvloeden

Hoe afbeeldingen ons brein beïnvloeden (welk dier zie jij?)

Dagdromen

Dagdromen ‘slecht’ gedrag? Juist niet

Podcast: Hoe dan? met neuropsycholoog Erik Scherder