Deze hersentruc verzacht je leed na afwijzing - Bedrock
#psychology - Joanne Wienen

Deze hersentruc verzacht je leed na afwijzing

Zo maak je sneller nieuwe vrienden

Julian Santa Ana

Iedereen voelt zich weleens buitengesloten. Als je op Facebook ziet dat al jouw vrienden de tijd van hun leven hebben zonder jou, als iemand na een paar dates opeens niets meer laat horen of wanneer een vriendin een afspraak met jou afzegt voor iemand anders. Klein lichtpuntje voor wanneer dit de volgende keer gebeurt: weet dat je brein je niet in de steek laat.

Hallo mindfuck!

Als we ons afgewezen voelen, halen onze hersens namelijk een trucje uit waardoor we sneller denken dat iemand onze richting op kijkt. Zo helpt ons brein een handje bij het maken van nieuwe vrienden, zeggen Finse onderzoekers. Een vriendelijke ontmoeting begint immers vaak met oogcontact.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Twee tegen één

Om een gevoel van afwijzing op te roepen vroegen de onderzoekers veertig studenten de computergame Cyber Ball te spelen, waarin drie spelers een bal virtueel naar elkaar moeten overgooien. Alleen manipuleerden de onderzoekers het spel op zo’n manier dat de ene helft van de deelnemers langzaam maar zeker werden buitengesloten, totdat de andere twee computergestuurde ‘spelers’ in het spel de bal alleen nog maar naar elkaar overgooiden. Klinkt onbenullig, maar gevoelsmatig was dat het allerminst. Het zelfvertrouwen van de buitengesloten spelers nam meteen een behoorlijke duikvlucht.

Je wordt gezien (denk je)

En nu komt het: vlak na deze pijnlijke afwijzing (‘jij mag niet meer meedoen’) werd alle deelnemers gevraagd naar een reeks portretten te kijken. Op elke foto zagen ze dezelfde vrouw, alleen keek deze vrouw hen op sommige foto’s recht aan en keek ze op andere net een andere kant op. De mensen die een normaal spelletje hadden gespeeld, zagen dit verschil goed. Maar de buitengesloten groep dacht vaker dat de vrouw hen aankeek, ook als dit niet het geval was.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Zo maak je vrienden

Dit kleine hersentrucje zou mensen helpen sneller te herstellen van dat nare gevoel van afwijzing. Buitengesloten mensen hebben namelijk sterker de behoefte om gezien te worden en zoeken daarom harder naar signalen dat ze er toch bij horen, stellen de onderzoekers. Dit past in de ‘social reconnection hypothesis‘ – het wetenschappelijke idee dat buitengesloten mensen ontvankelijker zijn voor sociaal contact, omdat zij harder op zoek gaan naar andere manieren van bevestiging.

Tja, het is niet veel… maar er bestaat dus een soort mentale airbag die de harde klap van afwijzing een beetje opvangt. Een piepklein beetje dan, want het effect was bij het bekijken van een tweede portrettenserie alweer voorbij.

Meer lezen

Een ode aan vriendschap.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

groepen mensen

Dit zijn de 5 groepen mensen die iedereen nodig heeft (voor een rijk en gelukkig leven)

brein

Zo neemt jouw brein jou in de maling (omdat ‘ie veel slimmer is dan jij bent)

Waarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s

vriendschappen

Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

angst voor afwijzing

Laten we het eens over de vermaledijde angst voor afwijzing hebben

5 vreemde vriendschappen waar je misschien wel deel van uitmaakt

hardop

Waarom we vaker hardop tegen onszelf moeten praten (dat is dus niet raar)