Niets is wat het lijkt: waarom 'natuurlijk eten' niet betekent wat je denkt - Bedrock
#nutrition - Josephine Kay

Niets is wat het lijkt: waarom ‘natuurlijk eten’ niet betekent wat je denkt

Altijd goed om bewust na te denken over wat je eet

Megan Hodges

Heerlijk, een hapje eten. We hebben alleen vaak geen flauw idee wat we dagelijks naar binnen stoppen. Wat we wél weten is dat E-nummers slecht voor ons zijn, snoepgoed en gefrituurde snacks ook en alles waar een lange lijst aan ingrediënten in zitten is ook niet al te best. Maar wat weten we nou écht over waar ons eten uit bestaat?

Laatst schreven we dit artikel met tien handige regels om aan te houden als het op echt eerlijk eten aankomt.

In dit filmpje van ASAP Science wordt duidelijk hoe weinig wij weten over waar ons eten uit opgemaakt is. Zo nemen ze een blauwe bes als voorbeeld. Daar zitten een rits ingrediënten en chemicaliën in waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Verrassend? Nee, niet per se, want alles om ons heen is opgebouwd uit verschillende stoffen.

Maar waarom dan dit filmpje? Ze proberen duidelijk te maken dat grote bedrijven allerlei marketingtrucs uit de kast trekken om ons ervan te overtuigen dat iets zogenaamd gezond is. Zo plakken ze trots op het etiket: ‘geen chemicaliën,’ of zeggen ze in hun advertenties dat je niets moet eten dat bestaat uit ingrediënten die je niet kunt uitspreken. Beetje tegenstrijdig dus.

Ook leggen ze in het filmpje uit dat het belangrijk is om na te denken over dat de ‘slechtheid’ vaak ligt in de ‘hoeveelheid’ van een bepaalde stof dat in een product zit. Uiteraard zijn man made stoffen vaak slechter dan natuurlijke. Maar een voorbeeld is de pitjes van een appel. Daar zit een dodelijke stof in, die ook wordt gebruikt voor het gif van een dodelijke injectie. Uiteraard moet je extreem veel pitjes eten voordat je het (on)gewenste effect hebt; maar even ter illustratie.

Voordat je vrolijk fluitend een hap neemt van je roze koek: dit filmpje raadt absoluut niet aan dat het gezond is om dit soort voeding te eten. Wat het wel probeert duidelijk te maken is dat ons eten gecompliceerd is en niet alles zo zwart-wit is als we zouden willen. Denk dus twee keer na voordat je in de slimme marketingtrucs van grote multinationals trapt. Want, niets is chemical free.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

De vier mooiste en groenste plekken van Kaapstad en omstreken

Dit water fungeert als medicijn: alkaline water

5 dagen vasten

Waarom 5 dagen vasten per maand gezond is volgens nieuw onderzoek

Zo leer je een kind groente eten (een wetenschappelijk bewezen methode)

Voedselwaarheid

Kijktip: de Voedselwaarheid met Michael Pollan

gebouwen

Gebouwen moeten gezonder (en niet alleen duurzamer)

baas

We zijn niet gemaakt om voor een baas te werken én we kiezen de verkeerde leiders