Heb je dat ook? Het onrustige gevoel dat zomer je geeft - Bedrock
#column - Anne Dirks

Heb je dat ook? Het onrustige gevoel dat zomer je geeft

Het einde van de zomer komt in zicht

Florine van Rees

Elke zomer bekruipt het mij weer. Het begint bij die eerste warme dag in april, wanneer de hele stad zijn bureau vroegtijdig verlaat om in de vroege lentezon op het terras te gaan zitten. Langzaam drijft de zomerse nostalgie naar boven van dagen hangen in het park, fietstochten naar het strand en lome zomeravonden op een van de dakterrassen die Amsterdam rijk is. Tegelijkertijd zorgt het ook voor onrust. Dat gevoel dat ik er wel van moet genieten. Dat bijna-schuldgevoel als je ook maar een half uur binnen spendeert op een zonnige vrije dag. Want voor je het weet is het weer over. En regent het.

Toen ik dit op een regenachtige dinsdagavond in de groep gooide bleek ik niet de enige. A. vertelde dat als ze dan toch binnen bleef op een mooie zomerdag, ze de gordijnen dichttrok om het niet te hoeven meemaken. R. biechtte op dat ze soms weken krampachtig het weer in de gaten houdt om die ene vrije dag per week net zo lang heen en weer te schuiven totdat deze samenvalt met mooi weer en ze de volgende dag opgelucht achter haar bureau kan plaats nemen.

Vakantiegevoel

Dat gevoel dat de zomer tussen je vingers door glipt wordt weerspiegelt in hoe veel mensen hun geluk gevoelens omschrijven in de loop van een vakantie; positieve gevoelens stijgen vanaf het begin van de vakantie, pieken op ongeveer een derde en dalen dan weer langzaamaan naar onze grondlijn van geluk – waar we een week na terugkeer van de vakantie aankomen.

Jessica Bloom is een van de wetenschappers die onderzoek heeft gedaan naar geluksgevoelens en vakantie vieren. Naar aanleiding van haar meest recente onderzoek geeft zij tips in The New York Times om de zomer bewuster mee te maken, ook wanneer je niet op vakantie gaat; ‘Maak normale avonden en weekenden meer gedenkwaardig’ legt zij uit. ‘Doe de dingen die je normaal doet net even anders.’

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Autonome keuzes & zomerbarbecues

De onderzoeker legt uit dat om het zomergevoel zolang mogelijk vast te houden we niet per se naar verre oorden hoeven te vertrekken. Autonome beslissingen, actieve keuzes over hoe jij je zomer indeelt, zijn een belangrijk onderdeel om van vrije tijd te genieten. ‘Onderzoek laat zien dat mensen hun vrije tijd waardevoller inschatten wanneer er een bepaald element van uitdaging inzit, ons verbindt met anderen of een sense of purpose geeft.’

Of dit nu een spontane trip naar het strand is na een dag binnen zitten op kantoor, een dinsdagavond doorzakken op een dakterras of een Game of Thrones-marathon met de gordijnen dicht, zolang je er maar bewust voor kiest en er schuldgevoel-vrij van geniet.

Meer lezen

Onze haat-liefde verhouding met de zon.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

één ding tegelijk doen

De kunst van één ding tegelijk doen: kun jij het?

Haast, haast, haast. Wat heeft haast met gulzigheid te maken?

wintersport

Ga je op wintersport? Daar zal je lichaam én geest blij mee zijn

thuis

Hoe thuis net zo ‘vrij’ te leven als elders (op reis)

Even wegdromen: de 10 mooiste stranden over de wereld

Een vakantie in het verschiet? Binnenkort kun je zien hoe duurzaam (of niet) jouw reis is

Kun je nog ‘gewoon’ op vakantie gaan? Of moet je er een beter persoon van worden?