Lag je wakker vannacht? Dit is de beste manier om daarmee om te gaan - Bedrock
#psychology - Tanja Terstappen

Lag je wakker vannacht? Dit is de beste manier om daarmee om te gaan

"Doe géén dutje en ga de volgende dag niet eerder naar bed. Dan komt het allemaal goed."

Nomao Saeki

Je wordt midden in de nacht wakker. Zonder reden. Shit… Plafonddienst. Je kunt je draai opeens niet meer vinden en gedachten drijven langzaam je hoofd binnen. Vooral gedachten over hoe irritant het is dat je niet meer kunt slapen, hoe gesloopt je morgen waarschijnlijk bent én hoe je de dag gaat doorkomen. Gelukkig is de oplossing simpeler dan je denkt.

Na zo’n helse nacht zijn we geneigd iets langer te blijven liggen, veel koffie te drinken, ’s middags een dutje te doen en ’s avonds extra vroeg ons nest in te duiken. Maar volgens Dr. Michael Perlis, chef van het behavioral sleep medicine program van de University of Pennsylvania, is de oplossing: “Nothing”. Je hoeft helemaal niets te doen.

Als je niets doet, vergroot je namelijk de kans dat de slapeloosheid bij deze ene nacht blijft en niet verandert in chronische insomnia. “Slaap niet uit,” zegt hij. “Doe géén dutje en ga de volgende dag niet eerder naar bed. Dan komt het allemaal goed.” Als je slaapgebrek gaat compenseren, kan dat juist tot een meer chronisch probleem leiden.

Perlis: “Mensen zijn zó gefocust op slaaptijd die ze pakken, hoeveel uur dat was. Ze vergeten dat wat ze écht dwars zit niet die schamele zes uurtjes zijn. Dat is inderdaad niet prettig. Maar het wachten tot je in slaap valt, midden in de nacht, starend naar het plafond? Dát is waar je vanaf wil.”

Accepteren dus. Helaas lag je een nachtje wakker. Helaas heb je een paar uur minder gepakt dan je zou willen. Helaas ben je vandaag moe, maar that’s it. Relax in het gevoel van vermoeidheid en maak je er niet te druk om.

Meer lezen?

Waarom je ‘s ochtends moe wakker wordt (en waarom dat niet altijd door te weinig slaap komt). & Als je de hele nacht wakker ligt door gedachtes die door je hoofd razen: probeer dit eens.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Elke dag om 5 uur naast je bed: het geheim voor een succesvol leven, of opschepperij?

slaaptekort

Dit is funest voor je gezondheid en prestaties (en we doen het bijna allemaal)

Podcast: Hoe dan? met slaaponderzoeker Ysbrand van der Werf

dromen

Op deze manier onthoud je dromen (het is makkelijker dan je denkt)

klaarwakker

Overdag moe, maar klaarwakker als het tijd is om te slapen? Dit is de oorzaak

sokken dragen bed

Het bewijs is er: sokken dragen in bed zorgt ervoor dat je beter slaapt

Ochtendmens

Moeite met opstaan? Zo word je een ochtendmens