Vroeg geleerd is echt oud gedaan - Bedrock
#care - Joanne Wienen

Vroeg geleerd is echt oud gedaan

Wie op jonge leeftijd fysiek actief is, maakt ook op latere leeftijd minder snel ongezonde levenskeuzes

Jenn Richardson

Lukt het je ondanks je goeie voornemen vrijwel nooit om de zoetigheid links te laten liggen? Ben je al zeven keer gestopt met roken en acht keer weer begonnen? Misschien ben je als kind wel niet actief genoeg geweest. Genoeg lichaamsbeweging heeft namelijk niet alleen invloed op het hier en nu, maar ook op toekomstige keuzes en de levensstijl van een kind.

Actieve kinderen…

…maken gezondere keuzes

Door lichamelijke activiteit komen namelijk hormonen vrij die ervoor zorgen dat kinderen zich gelukkiger en zelfverzekerder voelen. Hierdoor zal een fysiek actief kind minder snel beginnen met roken en hebben ze minder moeite met het links laten liggen van ongezond voedsel.

…zijn sociaal vaardiger

Net als sportieve volwassenen hebben ook actieve kinderen meer zelfvertrouwen, een groter gevoel van eigenwaarde en een goed zelfbeeld. Wie regelmatig een rondje rent of op een andere manier lichamelijk actief is, heeft bovendien minder kans op stress, depressie en angsten. Daarnaast verbetert lichaamsbeweging ook het sociale leven van een kind. Door te sporten leren kinderen op een positieve manier met emotionele druk omgaan, wat weer bijdraagt aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Om die reden biedt het Amsterdamse Speelkwartier (een initiatief van onder andere Arie Boomsma) verschillende programma’s aan waarin ouder en kind samen kunnen sporten. Van bootcamp met baby’s tot stoeltraining en judo.

…presteren beter op school

Als een kind een uur per dag matig intensief beweegt, kunnen ze zich makkelijker focussen en zullen schoolprestaties toenemen. Hierdoor presteren actieve kinderen tot wel 40% beter (!) op gestandaardiseerde tests. De ontwikkeling die het brein in de eerste tien levensjaren maakt, heeft nog lang invloed op de interesses van een kind. Kort gezegd: als je in deze periode leert om actief te zijn, is de kans groot dat je dat later ook bent. Reden genoeg voor wat lichamelijke activiteit.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

slaaptekort

Dit is funest voor je gezondheid en prestaties (en we doen het bijna allemaal)

gezondheidstips

Onder de loep: de gezondheidstips van je oma

meditatie voor ouders

Bedrock’s meditatie voor ouders: deel 2 (10 minuten)

Bedrock’s meditatie voor ouders: deel 1 (5 minuten)

hoeveel stappen

Hoeveel stappen we per dag moeten zetten volgens wetenschappers

kind lijkt op mij

Help, mijn kind lijkt op mij

mindfulness op scholen

De Britse overheid gaat experimenteren met mindfulness op scholen