Ben jij een pleaser? Dan herken je jezelf hier misschien in - Bedrock
#psychology - Sophie Leijten

Ben jij een pleaser? Dan herken je jezelf hier misschien in

To please or not to please, that is the question

Kevin Russ

Allemansvriend, people-pleaser… Er zijn vele namen voor. Pleasen. O, zo herkenbaar. De behoefte om door je omgeving gemogen en erkend te worden, is net zo natuurlijk als de behoefte aan voedsel en onderdak. Schuilt er dan echt gevaar in? Ja. Het gevaar, dat je jezelf kwijtraakt.

Je hebt mensen die zichzelf volledig wegcijferen en als een kameleon van kleur veranderen. Wijlen Harrier Braiker, erkend psycholoog schreef er een New York Times bestseller over, The disease to please. Hierin komt ze met verrassende resultaten, die volgens haar uit pleasen voortvloeien.

  • Je trekt minder snel sterke mensen aan
  • Je houdt minder van jezelf
  • Je wordt manipulatiever, omdat je gebruikt wordt. Door je zachtaardige karakter vragen mensen extra veel van je. Op een gegeven moment ga jij het ‘terugdoen’.
  • Je wordt gezien als minder betrouwbaar
  • Je houdt minder zelfvertrouwen over
  • Je houdt minder vrienden over
  • Je eindigt met het slechtste van twee werelden
  • Je koestert sneller wrok

Maar er is ook een keerzijde. Als je iedereen volmondig de waarheid vertelt de hele dag door, krijg je oorlog. Een beetje extra lief voor mensen zijn, is ook mooi. Vergeef jezelf dat je ooit een pleaser was. Het vloeit vaak voort uit zachtaardigheid. Mildheid. Je intenties waren juist. Je probeerde gewoon een persoon te zijn die het beste in anderen zag. Lief, liever, liefst. Alleen af en toe wat meer op je strepen staan.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Sophie Leijten

Sophie studeerde filosofie (/filo-Sophie) en Nederlands en is de tekststagiaire van BEDROCK. Ze houdt van alles wat met taal te maken heeft. Van woordgrappen tot poëzie, van de Jeugd van Tegenwoordig tot Herman van Veen, van dikke romans tot tijdschriften. Het allermeest houdt ze van haar vrienden, reizen en levenslessen verzamelen. Haar doel is om ooit een boek te schrijven. Of in Carré te staan.

Meer Bedrock

Zo vind je de woorden die op het puntje van je tong liggen

blinde vlekken

We zien allemaal dingen die er niet zijn. Dit zijn de blinde vlekken van ons brein (longread)

vervelen

Laat je kind zich lekker vervelen deze zomer (da’s goed voor ze)

Lui zijn

Lui zijn is beter voor je dan je denkt

zelfbeeld

Je kunt een beter zelfbeeld kopen (op deze vijf manieren)

nog steeds single

Waarom ben ik single?

wraakzuchtig zijn

Waarom wij wraakzuchtig zijn