Allergisch voor gluten? Zo bak je met verschillende soorten meel (van boekweit- tot amandelmeel) – Bedrock
#nutrition - Sophie Leijten

Allergisch voor gluten? Zo bak je met verschillende soorten meel (van boekweit- tot amandelmeel)

Gezonde pannenkoeken, muffins, koekjes en cakes

Annie Sprat

Heel Holland bakt en heel Holland snakt. Snakt naar iemand die bewust bakt, en het liefst glutenvrij. Deze vier recepten met verschillende soorten bloem, bewijzen dat je heerlijk, gezond en makkelijk kunt bakken zonder gluten.

Het verschil tussen bloem en meel

Eerst een kleine achtergrond. Wat is precies het verschil tussen bloem en meel? Bloem en meel zijn essentieel voor het bereiden van bijvoorbeeld brood. Bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel. Dit deel wordt fijngemalen, alle vezeltjes worden er uitgezeefd en wit graanpoeder blijft over. Met dat witte graanpoeder wordt wit brood bereid.

Meel is dan weer lichtbruin. Het is ook een graanproduct, maar in tegenstelling tot bloem, worden niet alle zemelen en kiemen eruit gezeefd. Het wordt gebruikt voor de bereiding van bruin brood.

Boekweit crèpes

Boekweitmeel is hét ingrediënt voor pannenkoeken of de lichtere variant, crêpes. Het zit vol plantaardige eiwitten, waardoor je lang verzadigd blijft. Glutenvrij, rijk aan vitamine B, magnesium, koper en anti-oxidanten en van boekweit wordt glutenvrije pasta gemaakt. Het is gewoon te koop bij je plaatselijke supermarkt.

Op Goop vind je de precieze bereiding:

Benodigdheden voor de crèpes:

  • ¼ kop boekweitmeel
  • ⅓ kop bruine rijstmeel, of biologisch volkoren rijstmeel
  • 1 eetlepel pijlwortel
  • ½ theelepel zout
  • ½ kop volle melk & 2 theelepels
  • 1 ei
  • 1 eetlepel & 1 theelepel olijfolie
  • olie of boter

Benodigdheden voor de vulling

  • ½ theelepel verse tijm
  • 500 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • Zwitserse gruyère kaas

Chocolade muffins

Heb jij zin in zoet? Ga dan bijvoorbeeld voor Nutella- of Toblerone muffins van Culy.nl.

Benodigdheden voor 8 tot 10 muffins:

  • 280 gram Nutella
  • 60 gram bloem/meel, liefst amandel- of hazelnootmeel.
  • 2 eieren

Natuurlijk kun je hier ook een gezonde variant op maken. Zélf je eigen chocoladepasta maken bijvoorbeeld: witte cashew- of amandelpasta.

Benodigdheden:

  • 100 gr witte cashew- of amandelpasta
  • 50 gr extra virgin kokosolie
  • 2 el rauwe cacaopoeder
  • 1 el rauwe honing

Snickerdoodles

Supergezonde koekjes zónder snickers, maar het smaakt er wel naar. Ze hebben iets weg van Ben & Jerry’s cookie dough. Deze trend, overgewaaid uit Amerika, bestaat grotendeels uit bloem met kokos, ook wel kokosmeel. Dit is één van de gezondste varianten van bloem. Het smaakt zoet en zit vol goede vetten en vitaminen.

Benodigdheden:

  • ½ kop Amandelboter
  • ¼ kop ahornsiroop / maple syrup
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 ei
  • ½ theelepel vlokkig zout
  • ¼ kop kokosmeel
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ kop kokos suiker
  • ½ theelepel kaneel

Op Goop vind je de bereiding.

Citroen-yoghurt cake

De frisse variant met amandelmeel. Meel gemaakt van gemalen noten heeft altijd een rijke smaak, bevat veel vezels en gezonde vetten. Ook magnesium en vitamine E horen bij de amandelclub. Deze cake is heerlijk luchtig en past bij de zomer. Ochtend, middag, avond, ‘s nachts na het uitgaan: hij kan altijd. Een guilty pleasure, min de ‘guilty’.

Benodigheden:

  • 2 ½ kop amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 kop volle yoghurt
  • ½ kop suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract/proteïne
  • 1 theelepel hazelnoot extract/proteïne
  • Rasp van 1 citroen, dus het schaafsel.
  • ¼ kop olijfolie en een beetje extra, om de pan in te vetten.

Kijk op Goop voor de precieze bereiding.

Zoals je ziet, volstaat één meelsoort in sommige recepten. Van boekweitmeel en een beetje water kun je prima glutenvrije crêpes of pannenkoeken maken. Een Nutella muffin op basis van alleen amandelmeel, is genieten. Of brood, alleen gemaakt van maïsmeel: mmmm

Meer recepten?

Hier vind je een recept voor vegan Twix.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Deze gezonde manier van afvallen is voor iedereen haalbaar (volgens een Britse tv-dokter)

Steeds meer restaurants richten zich op groenten (én wild)

Mooi initiatief: een box vol gratis levensmiddelen voor mensen in nood

Interesse in voeding en natuur? Dit is dan de leukste baan voor jou: voedselboswachter

Dit zijn de food trends voor 2017 (watermeloen water, anyone?)

Hoe (én waarom) je smaak verandert als je ouder wordt

Kun je altijd nog wel méér eten? Zo kom je er vanaf