Zo zorg je ervoor dat je tevreden bent over jezelf (more self love!) - Bedrock
#psychology - Monique van den Boomen

Zo zorg je ervoor dat je tevreden bent over jezelf (more self love!)

Ieder persoon heeft zijn eigen pad, dus stop met vergelijken

Keystone, Getty Images

Jezelf vergelijken met anderen: het wordt je door middelen als Instagram wel ontzettend makkelijk gemaakt. Terwijl we door onze feed scrollen, raken we ontevreden over ons eigen leven. Want hee, waarom heeft die ander zo’n goede baan, leuke partner of eeuwigdurende vakantie, en ik niet? Stop daar eens mee. Door jezelf constant met anderen te vergelijken, word je alleen maar ongelukkig. Deze tips kunnen je helpen om hiermee op te houden en voortaan tevreden te zijn met wie jíj bent.

Ga op zoek naar de oorzaak

Ga op zoek naar datgene wat er voor zorgt dat jij je onzeker voelt en probeer te achterhalen hoe dit komt. Misschien komt het door iets wat in het verleden is voorgevallen en waar je nog steeds niet helemaal overheen bent. Het is belangrijk om deze achterliggende oorzaak te herkennen. Deze oorzaak kan er namelijk voor zorgen dat jij nooit tevreden zult zijn over jezelf. Probeer er eventueel over te praten met een goede vriend, een psycholoog of een coach.

Vergelijk geen appels met peren

Competitie vind je terug op veel vlakken in het leven, van de werkvloer tot het datingscircuit. Een beetje competitie kan leuk zijn en je motiveren, maar probeer je niet teveel met anderen te vergelijken. Wanneer je constant focust op iemand anders die een beter lichaam, een succesvollere carrière of meer geld heeft, word je alleen maar ongelukkig. Deze manier van jezelf vergelijken zorgt voor een gevoel van jaloezie. Het geeft jezelf het gevoel dat er alleen maar mensen zijn die het beter doen dan jij. En waarom zou je appels met peren vergelijken? Iedereen heeft andere eigenschappen en dingen waar hij of zij goed in is.

A flower does not think of competing to the flower next to it. It just blooms.

Focus op je eigen doelen

Focus op jouw sterke punten en op je eigen pad. De keuzes die we in ons leven maken, moeten gericht zijn op onze eigen doelen in het leven en niet op de doelen van anderen. Wanneer je op jezelf gefocust bent, is het makkelijker om voor jou geschikte en haalbare doelen te stellen. Wat vind jij belangrijk in het leven en wat past bij jou? Je moet toewerken naar wat je zelf graag wilt en niet naar wat anderen kunnen of hebben. You do you, I’ll do me.

Meer lezen?

Word je onzekerheid getriggerd? Deze stappen kunnen je helpen om daarmee om te leren gaan.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

werkloos

Ben je slim en werkloos? Dit is wat dat met je doet

relatie

De 6 signalen van een slechte relatie volgens een psycholoog

Niets is zeker: en dat is geweldig

Ben ik schrijver, of een oplichter?

Ik was niets meer waard, vond ik

Zo halen we het beste uit onze kinderen (ban bijvoorbeeld negatieve gedachten uit het klaslokaal)

Generatie Y: alles draait om mij (maar hoe erg is dat eigenlijk?)