Marketing is a bitch (want nee, niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond) – Bedrock
#nutrition - Leroy van den Berg

Marketing is a bitch (want nee, niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond)

We denken vaak gezond bezig te zijn, terwijl dat niet zo is

Joanna Kosinka

Mijn moeder eet ineens avocado’s. Ik schrok me kapot toen ik de boterzachte vrucht (of groente? Wie het antwoord weet, wint vast veel discussies op verjaardagen) als voorgerecht op m’n bord zag verschijnen. Ze had ‘m overgoten met zoete chilisaus, spekjes en gebakken uitjes. Want: ‘Lekker én gezond!’

Het hoofdgerecht bestond uit drie brokken geitenkaas omringd door een carpaccio van bieten, honingdressing, pijnboompitten en rucola. Het toetje? Een bak vol gesneden fruit met yoghurt. Groene thee, zónder suiker maar mét een stroopwafel als hekkensluiter. M’n moeder is een keukenprinses.

Het was genieten, eerlijk waar. Maar gezond? Dat allerminst. Een blije geit in een weiland, opengesneden avocado’s die vrolijk in de zon chillen en een pratende banaan maken de maaltijd van moederlief nog geen gezonde maaltijd. Marketing is a bitch.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik tot twee jaar geleden de dag begon met een pak vloeibaar ontbijt (degene waar standaard de tekst: ‘Nu met extra granen en mineralen!’ op pronkt) en een ontbijtkoek XXL (is gezond toch? Nee? niet?). Ik geloofde jarenlang oprecht dat dit een prima start was. Het roer ging om toen een vrouwelijke collega zich afvroeg of een zwangerschap bij mannen daadwerkelijk door de wetenschap was uitgesloten. Heel hard huilen verzachtte de pijn.

Feit is dat het gros van de mensen – net als mijn moeder – dagelijks in de val wordt gelokt door vernuftige reclameboys. Daar zijn we ons uiteraard bewust van, maar toch gaan we keer op keer (on)bewust plat voor een lachende aardbei op een verpakking van bruin gerecycled papier. Logisch ook wel. Niemand wil een superblij varken door zijn eigen stront zien rollen op de verpakking van een karbonade om te bewijzen dat ‘ie écht een goed leven heeft gehad.

Hoe valide en mooi de verpakking ook oogt, een korte blik op de ingrediëntenlijst is de eerste stap richting een gezonde maaltijd. Een simpele regel die ik sinds kort in de supermarkt hanteer; bestaat het product uit meer dan zes ingrediënten, dan is het in negen van de tien gevallen rotzooi.

Het blijft een uitdaging hoor, dat gezonde leven. De basis is is daarentegen vrij simpel. Eet puur en niet te veel, maak kleine porties, luister naar Jack Johnson (zoals ik op dit moment doe) en ga zo nu en dan bij je moeder eten – dan komt het allemaal wel goed.

Meer lezen

Ik at 6 weken alleen maar vegan, en dit is wat er toen gebeurde.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Leroy van den Berg

Leroy is editor voor Manners.nl - de grootste herensite van Nederland. Eet gezond, behalve in het weekend, donderdag en om de twee weken op woensdag. Trotseert dagelijks uitdagingen, zoals een leeg fietsrek vinden in de hoofdstad. Huilde bij The Notebook, heeft een kitler die 26 uur per dag slaapt, is geen fan van tomatensaus en religie. Gelooft wel in liefde als de oplossing voor alle sores.

Meer Bedrock

Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)

Waarom het verstandig is om ruim van te voren je eten in te plannen (als je niet wil aankomen)

Allergisch voor gluten? Zo bak je met verschillende soorten meel (van boekweit- tot amandelmeel)

Het groene vinkje op verpakkingen: misleidend of duidelijk?

Slimme mensen diëten niet (want afvallen begint in je hoofd)

Vruchtensapjes of suikerbommetjes? Drankjes uit pak zijn een stuk minder gezond dan je denkt

Barbecueën altijd ongezond? Hoeft niet! Probeer deze gezonde opties