Zou jij het dragen? Leer uit een laboratorium! - Bedrock
#sustainability - Monique van den Boomen

Zou jij het dragen? Leer uit een laboratorium!

Hier komt geen dode koe aan te pas

Dương Trần Quốc

Modern Meadow, een start-up uit Brooklyn, werkt aan een techniek om leer te maken in een fabriek zonder daar een koe voor te hoeven doden. Het gaat om een pilot die eind 2016 waarschijnlijk klaar zal zijn. Betekent dit dat er binnenkort leer uit het lab in je kledingkast hangt?

Het leer dat Modern Meadow maakt, is in principe hetzelfde als standaard leer. Het enige verschil: er worden geen dieren voor gedood en het milieu wordt niet vervuild. Een biologisch alternatief dus.

Het bedrijf produceert het leer door collageen uit dierlijke cellen te kweken. De cellen worden vermenigvuldigd tot een huid en vervolgens gereconstrueerd tot een materiaal dat eruit ziet als natuurlijk leder. Doordat het resultaat een huid is zonder haar, vlees of vet, zijn er nauwelijks chemicaliën nodig om het materiaal verder te verwerken tot kleding.

CEO Andras Forgacs heeft het bedrijf opgestart met zijn vader Gabor Forgacs, een biofysicus aan de University of Missouri-Columbia. Volgens hen zal de prijs van het leer gunstig afsteken tegen de prijs van standaard leer. Na de pilot is de volgende stap om de productie van het leer op grotere schaal uit te gaan voeren.

Meer lezen?

Een duurzame garderobe creëren is ontzettend makkelijk. Hier lees je hoe je dat doet.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

milieu

Dit is nóg slechter voor het milieu dan vlees (yep, echt waar)

apple

Apple wil zijn producten volledig van gerecycled materiaal gaan maken

Feiten over dierproeven

Feiten over dierproeven: kunnen we er vanaf?

dierentuin gaan

Naar de dierentuin gaan: wel of niet oké?

katten asociaal

Zijn katten asociaal? Onderzoekers bewijzen het tegendeel

Kijktip: de Prijsvechter (over massaconsumptie en goedkooplust)

Kwik in je lijf: het gevaar van amalgaamvullingen