Don’t talk, just kiss: zoenen is goed voor je afweersysteem - Bedrock
#mind - Tanja Terstappen

Don’t talk, just kiss: zoenen is goed voor je afweersysteem

De bacterie-uitwisseling tijdens een stevige tongzoen kan je gezondheid ten goede komen

Chris Ware, Getty Images

Tijdens een stevige tongzoen kom je met tachtig miljoen (!) bacteriën in contact. Hoe vaker je met een persoon zoent, hoe meer bacteriën jullie met elkaar gemeenschappelijk hebben. Klinkt vies? Volgens onderzoekers heeft het ook gezondheidsvoordelen. De Standaard onderzoekt deze zomer in ‘De vieze reeks’ hoe smerig bacteriën en schimmels eigenlijk zijn (of juist niet dus).

Bij bacteriën denk je eerder aan viezigheid dan aan gezondheid, schreven we eerder in het artikel: ‘Waarom wetenschappers dol zijn op bacteriën.’ Een groeiende groep wetenschappers is zelfs overtuigd dat de eencellige organismen meer invloed hebben op ons lichaam dan gedacht.

Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam deed onderzoek naar de uitwisseling van bacteriën tijdens een tongzoen. 21 stellen deden mee. Er werd een sample genomen van de slijmlaag op hun tong en hun speeksel, voor- én nadat ze tien seconden met elkaar gezoend hadden. Van elk stel dronk één van de twee een drankje met yoghurtbacteriën die normaal niet in de mond voorkomen. Wat bleek: na de zoen waren deze nieuwe bacteriën ook terug te vinden op de tong en in het speeksel van de partner. Ieuw.

Gelukkig neem je niet altijd alle bacteriën over van je zoenpartner. In je eigen mond huist een heel ecosysteem dat niet zomaar alles toelaat. Als je weerstand echter laag is en je tong-partner heeft iets onder de leden, is het vrij waarschijnlijk dat jij de bacteriën overneemt.

Die bacterie-uitwisseling hoeft echter niet negatief te zijn en kan je gezondheid ook ten goede komen. In Valencia onderzocht het Centrum voor Onderzoek naar Volksgezondheid het effect van speekseluitwisseling op een gezond gebit. In de mond van mensen die nooit gaatjes hebben, komt de bacterie Streptococcus dentisani veel voor. Door regelmatig kussen, wisselen partners deze bacterie uit en zo maak je de weerstand tegen gaatjes in de mond van je lief dus sterker.

Ook professor Remco Kort zegt tegen De Standaard: “Ik zie toch vooral gezondheidsvoordelen. Mensen hebben het nodig om te worden blootgesteld aan diverse bacteriën, dat traint hun afweersysteem.” Lekker verder vozen dus.

Meer lezen?

Dit filmpje legt uit waarom we het zo fijn vinden om te zoenen.

En: als je zoent of knuffelt maak je het hormoon oxytocine aan. Dit ‘liefdeshormoon’ zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je grote liefde, je beste vriend vertrouwt en als moeder een band creëert met je kindje. Bovendien maakt het hormoon je weerbaar tegen stress en kom je makkelijker tot rust. Reden genoeg om er lustig op los te zoenen dus.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

open relatie

Een open relatie? Laat liever wat toewijding zien

Niet schrikken: zoveel bacteriën zitten er in je handdoek en beddengoed

Dit is waarom we zoenen

Hoe kom je aan een slechte adem (en hoe kom je er vanaf)

Zeven tips voor een betere weerstand tijdens de winter

Waarom het júist goed is om bacteriën in je huis te hebben

Waarom is het zo fijn om te zoenen? Dit filmpje legt het uit