Koffie is waarschijnlijk niet zo ongezond als we denken - Bedrock
#nutrition - Monique van den Boomen

Koffie is waarschijnlijk niet zo ongezond als we denken

Een nieuw onderzoek zet de voordelen en risico's op een rij

Charissa T

Koffie: de meeste mensen kunnen niet zonder. Maar hoe gezond of ongezond is koffie eigenlijk? Onderzoek van het Institute of Food Technologists laat zien dat koffie waarschijnlijk niet zo slecht is als dat vaak gedacht wordt.

Als het om hoe gezond het drinken van koffie gaat, worden er veel verschillende dingen beweerd: volgens de een is het gezond, volgens de ander is het ongezond. Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, laat zien dat de voordelen van koffie drinken, opwegen tegen de nadelen die er aan verbonden zijn.

Onderzoekers van de Universiteit van Ulster hebben 1.277 onderzoeken van 1970 tot nu over de effecten van koffie op de gezondheid beoordeeld. Hieruit blijkt dat wanneer je 3 tot 4 kopjes per dag drinkt, het effect varieert van geen effect op de gezondheid tot een mild positief effect op de gezondheid.

De beoordeling werd uitgevoerd aan de hand van een lijst met potentiële voordelen voor de gezondheid en risico’s die aan het drinken van koffie verbonden zijn. Volgens de onderzoekers kan er van de meeste voordelen en risico’s niet worden vastgesteld of het daadwerkelijk door het drinken van koffie veroorzaakt wordt. Het onderzoek dat momenteel beschikbaar is, is namelijk grotendeels gebaseerd op waarnemingsgegevens. Hierdoor is er eerst meer onderzoek nodig om exact vast te kunnen stellen wat de verhouding is tussen de voordelen en de risico’s.

Meer lezen?

Heb je het vierde kopje koffie al op, maar kun je nog wel een extra energie boost gebruiken? Check deze 7 natuurlijke energy boosters.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

haat-liefdeverhouding met koffie

We hebben een haat-liefdeverhouding met koffie (is het nou slecht?)

vingers knakken

Vingers knakken: is dat nou slecht voor je?

dik worden

Kun je dik worden door ‘foute’ genen? Een arts legt uit

slaaptekort

Dit is funest voor je gezondheid en prestaties (en we doen het bijna allemaal)

gezondheidstips

Onder de loep: de gezondheidstips van je oma

hoeveel stappen

Hoeveel stappen we per dag moeten zetten volgens wetenschappers

wraakzuchtig zijn

Waarom wij wraakzuchtig zijn