Mooi initiatief! Chopsticks gemaakt van plastic uit de oceaan - Bedrock
#sustainability

Mooi initiatief! Chopsticks gemaakt van plastic uit de oceaan

Help mee, en investeer via Kickstarter

We genieten allemaal volop van een sushi-rol. Want, hoe heerlijk is een stukje verse vis? Maar wat veel mensen zich niet beseffen is dat de oceanen, waar de vis vandaan komt, ernstig vervuild zijn met microplastic.

Daarom verdiepte kunstacademiestudent Yavez S.E. Anthonio zich in het onderwerp. Veel mensen denken nog steeds dat plastic na tientallen jaren natuurlijk afbreekt. Ergens klopt dat ook, maar het plastic breekt niet écht af. Het breekt namelijk af tot minuscule deeltjes.

Deze deeltjes worden vervolgens door vissen gezien als voedsel, met als gevolg dat deze plastic deeltjes letterlijk de voedselketen omhoog ‘zwemmen’ richting ons bord. “Op een avond tijdens het eten van sushi vroeg ik mij af of mensen wel op de hoogte waren van dit gevaar. Ik keek naar mijn sashimi en naar mijn chopsticks en toen kreeg ik het idee.”

Het doel van UmiHashi, Japans voor ocean chopsticks, is tweeledig. Ze zijn ontwikkeld om sushi liefhebbers bewust te maken van het gevaar van microplastic in de oceanen. Maar de herkenbare felgekleurde UmiHashi chopsticks moeten uiteindelijk ook een herkenbaar symbool worden voor sushi restaurants wereldwijd die sustainable vis gebruiken.

Naast dat de oceanen ernstig vervuild worden, is overbevissing van de oceanen ook een heel groot probleem. “Ik wil UmiHashi gebruiken als symbool zodat mensen bewust voor duurzame vis kunnen kiezen”.

Om dit project te realiseren heeft Yavez deze duurzame, gekleurde design-chopsticks in samenwerking met sustainable design studio Better Future Factory als prototypes ontwikkeld. Momenteel zijn ze samen druk bezig om dit project de wereld in te brengen door middel van een Kickstarter campagne.

Vind je het een mooi idee? Hier kun je bijdragen aan de Kickstarter-campagne.

Meer lezen

Er bestaat veel verwarring over welke vis wel wél met een gerust hart kunnen eten.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

milieu

Dit is nóg slechter voor het milieu dan vlees (yep, echt waar)

Deze Amerikaanse app meet de invloed van jouw aankoop op de wereld

knuffels

Gespot door de redactie: knuffels die kinderen leren over plastic in de oceaan

ramp in Bangladesh

Wat is er veranderd sinds de ramp in Bangladesh?

Een lijntje cocaïne snuiven? Dat is een stuk schadelijker dan je denkt

fair fashion

Gespot door de redactie: fair fashion en een festival over aardgasvrij wonen

De duurzaamste drijvende woonwijk van Europa komt gewoon in Amsterdam-Noord