Interessant: mensen met obesitas reageren anders op zoetigheid – Bedrock
#nutrition - Monique van den Boomen

Interessant: mensen met obesitas reageren anders op zoetigheid

Het beloningssysteem in de hersenen werkt anders dan bij mensen met een gezond gewicht

Thomas Kelley

Wetenschappers van de Washington University School of Medicine hebben onderzoek gedaan naar het beloningssysteem in de hersenen van mensen met obesitas. Hieruit blijkt dat zij anders reageren op zoetigheid dan mensen met een gezond gewicht.

Aan het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes, deden 20 volwassenen met een gezond gewicht en 24 volwassenen met obesitas (mensen met een BMI van 30 of hoger) mee. De proefpersonen kregen een aantal drankjes met een verschillende hoeveelheid suiker voorgeschoteld en vervolgens werd hen gevraagd hoe lekker ze de drankjes vonden. De onderzoekers maakten PET-scans om te kijken hoe de dopaminereceptoren (dopamine is het stofje dat ons goed laat voelen) in de hersenen reageerden.

Met behulp van deze scans werd er gekeken naar de relatie tussen de hoeveelheid dopaminereceptoren, de leeftijd en de voorkeur voor zoete dingen. Jongere mensen hebben namelijk vaak een grotere voorkeur voor zoetere dingen. Naarmate mensen ouder worden neemt de voorkeur voor zoetigheid af en hebben ze minder dopaminereceptoren in hun brein.

De scans lieten zien dat er bij mensen met een gezond gewicht inderdaad een relatie was tussen de hoeveelheid dopaminereceptoren, de leeftijd en de voorkeur voor zoete dingen. Bij mensen met obesitas was er echter geen verband tussen de factoren aanwezig. Dit is mogelijk te verklaren doordat het brein bij mensen met obesitas anders reageert op zoetigheid. Het onderzoek laat zien dat extra lichaamsvet niet alleen onze stofwisseling beïnvloedt, maar er ook voor kan zorgen dat het beloningssysteem in onze hersenen anders gaat werken.

Meer lezen?

Waarom consumeren we nog zoveel suiker? Dit is de macht van de suikerlobby.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Zorgt pittig eten ervoor dat je langer leeft?

In de toekomst kun je aan zien komen dat je ziek wordt

Een mooi initiatief dat obesitas én honger tegelijkertijd aan wil pakken

Deze gezonde manier van afvallen is voor iedereen haalbaar (volgens een Britse tv-dokter)

Een gelukkig en gezond leven bereik je zo (volgens het langstlopende onderzoek naar geluk)

Hoe (én waarom) je smaak verandert als je ouder wordt

Tien gelukslessen om van 2017 écht een happy new year te maken