Mensen zijn hufters (en dat is soms maar goed ook) - Bedrock
#column - Leroy van den Berg

Mensen zijn hufters (en dat is soms maar goed ook)

Waarom we zonder de eikelstrategie nooit hadden kunnen overleven

Joshua Earle

Of nou ja, we gedragen ons veelal als hufters. Niet omdat we dat willen, anders waren we elkaar al massaal in de haren gevlogen wegens verschillen in levensopvattingen (oh, wacht), maar vooral omdat de mens biologisch geprogrammeerd is om zich zo nu en dan als een complete hufter te gedragen.

Zonder die programmering – noem het de eikelstrategie – hadden we nooit kunnen overleven. Als je in de prehistorie een vers trosje bessen had gescoord en vervolgens trots naar je grot waggelde om aldaar een tekening van jou en je nieuwe bessen op de muur te kalken, was je zeven zonsondergangen later volledig uitgehongerd. Eén trosje bessen is natuurlijk nooit genoeg. Om te voorkomen dat je niet één, maar honderd trosjes meenam, is hebberigheid bedacht. Een eigenschap die ons in een verzadigde maatschappij geen leuker (of gezonder) mens maakt.

Jaloezie is nog zo’n eigenschap – misschien wel de lelijkste, zeker in combinatie met hebberigheid. Jaloezie houdt je scherp, het is je persoonlijke raketafweersysteem. Toen het recht van de sterkste nog dagelijkse realiteit was, verzamelde je als mens een groep vertrouwelingen om samen een front te vormen. Indringers vormden een gevaar voor jouw bestaan, dus daar moesten we niks van hebben. Inmiddels is die groep vertrouwelingen verkleind tot één vertrouweling: je partner. Een indringer binnen die ‘groep’ – veelal lult of lacht deze persoon zich naar binnen – is een direct gevaar.

‘Sorry… Ik ga elke dag proberen géén hufter te zijn’

Die indringer komt niet zomaar om de hoek kijken. Elke man – ook degenen die zeggen dat het niet zo is – heeft altijd in min- of meerdere mate de behoefte om zijn heilige graal (lees: baby’s, zónder alimentatie) in een vrouw te planten. De vrouw wil op haar beurt ontdekken of deze verse adonis wellicht voor meer kleding in haar kast, pardon… voor meer bescherming kan zorgen.

Degenen met discipline, zelfkennis of een hogere vorm van bewustzijn kunnen aardig omgaan met de eikelstrategie. De rest – het gros van de bevolking – verandert zo nu en dan in een jaloerse, hebberige, vreemdgaande hufter. En wat doe je dan? Dan begin je oorlogen, klop je aan bij De Rijdende Rechter, maak je een afspraak bij de schuldsanering, slaap je een week lang op de bank en zeg je heel vaak: ‘Sorry… Ik ga vanaf nu elke dag proberen géén hufter te zijn.’

Meer lezen?

Als je jezelf wilt verontschuldigen voor je hufterigheid doe je dat het beste op deze manier.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Leroy van den Berg

Leroy is editor voor Manners.nl - de grootste herensite van Nederland. Eet gezond, behalve in het weekend, donderdag en om de twee weken op woensdag. Trotseert dagelijks uitdagingen, zoals een leeg fietsrek vinden in de hoofdstad. Huilde bij The Notebook, heeft een kitler die 26 uur per dag slaapt, is geen fan van tomatensaus en religie. Gelooft wel in liefde als de oplossing voor alle sores.

Meer Bedrock

Kom met deze vier stappen van je jaloezie af

Weet je niet wat je met je leven wil en heb je geen duidelijk doel voor ogen? Geen probleem

6 ongezonde gewoontes in liefdesrelaties (en hoe dat beter kan)

Op zoek gaan naar ‘inner peace’ is een dankbaar gevolg van maatschappelijke vooruitgang, en niet van stress

Afgunst en jaloezie zijn nare gevoelens. Maar ze blijken wel een doel te hebben

7 tekens dat je niet op het juiste pad zit (en hoe je dat kunt fixen)

Wat we kunnen leren van Plato’s grot allegorie: Leven we allemaal in een illusie?