Duurzame ledverlichting is mogelijk schadelijk voor je gezondheid – Bedrock
#care - Monique van den Boomen

Duurzame ledverlichting is mogelijk schadelijk voor je gezondheid

Wat is he effect van ledverlichting op je gezondheid?

We maken op grote schaal gebruik van ledverlichting. Het wordt niet alleen gebruikt in lampen, maar ook in beeldschermen van bijvoorbeeld smartphones en tablets. Prima, zou je denken, want het is een duurzaam en efficiënt alternatief voor andere lichtbronnen. Maar naast de voordelen, brengt ledverlichting ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

We staren continue naar onze beeldschermen en overal zijn lampen met ledlicht om ons heen. Ledverlichting wordt steeds vaker gebruikt en de intensiteit van de verlichting wordt steeds sterker. Veel onderzoeksrapporten waarschuwen echter voor de mogelijk schadelijke gevolgen van deze verlichting.

Witte ledverlichting is opgebouwd uit groen, blauw en rood licht. Dit blauwe ledlicht is mogelijk schadelijk wanneer we er langdurig aan worden blootgesteld. Het blauwe licht zorgt voor vermoeide ogen en kan mogelijk ook het netvlies beschadigen. Deze beschadiging van het netvlies leidt vervolgens tot een vermindering van je zicht. Daarnaast gooit het licht ook ons biologische ritme in de war. Het houdt ons wakker door minder van het slaaphormoon melatonine aan te maken en meer stresshormonen te vormen. Vervolgens ontstaan er slaapproblemen en raakt onze biologische klok verstoort.

Volgens de Gezondheidsraad is het belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de mogelijk schadelijke gevolgen van ledverlichting. Ondertussen wordt er gezocht naar alternatieven zoals ledverlichting die minder blauw licht afgeeft.

Meer lezen?

Dit is de rol van je biologische klok.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)

Dit zijn de gezondheidsrisico’s van een tatoeage

Waarom eten volgens The Green Happiness-methode ongezonde bijwerkingen op je gezondheid heeft

Ik ben te dik, ook al zie je dat niet

Ondernemer Anne-Marie Rakhorst over duurzaam ondernemen en de 17 doelen die je deelt-campagne

Waarom ik 40 dagen geen alcohol drink

Gespot door de redactie: eerlijke chocolade, meditatie en yogaworkshops én een Flexitarisch restaurant