Dit gebeurt er met je lichaam als je alleen nog maar biologisch eet – Bedrock
#nutrition - Monique van den Boomen

Dit gebeurt er met je lichaam als je alleen nog maar biologisch eet

Wist jij dat er zoveel chemische bestrijdingsmiddelen in je lichaam achter kunnen blijven?

Soesja Leugs

Wat zou er met je lichaam gebeuren als je alleen nog maar biologische voedingsmiddelen at? Het IVL, een Zweeds instituut voor milieuonderzoek, voerde een experiment uit met een Zweeds gezin om de effecten van biologische voeding te kunnen achterhalen.

Factoren zoals de prijs en het gemak zorgen ervoor dat veel mensen voor niet-biologische voeding kiezen. Maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Uit een onderzoek is gebleken dat het eten van biologische voeding het aantal pesticiden in het lichaam in grote mate kan verminderen.

Het experiment werd uitgevoerd voor de Zweedse supermarktketen Coop. Aan het onderzoek deed een Zweeds gezin met twee ouders en drie kinderen mee die normaal geen biologische voedingsmiddelen eten. De vijf gezinsleden aten in de eerste week hun gebruikelijke niet-biologische kost en gaven elke dag urinemonsters af. Hierna werden er testen uitgevoerd; het bleek dat er veel verschillende chemische bestrijdingsmiddelen in hun lichamen zaten. Na de eerste week schakelde het gezin voor twee weken over op biologische voeding. Verzorgings- en schoonmaakmiddelen werden ook vervangen door biologische alternatieven. Vervolgens werden er nieuwe urinemonsters genomen. Uit de analyse van de urinemonsters bleek dat de concentratie pesticiden nu gemiddeld 9,5 keer lager was. De volledige resultaten van het onderzoek kun je terug vinden op de website van Coop.

Er zijn nog steeds veel onduidelijkheden over de (langetermijn)effecten van pesticiden op het menselijk lichaam. Ook de huidige standaarden van de maximaal aanvaardbare dagelijkse inname van pesticiden wordt in twijfel getrokken. Dit experiment laat in ieder geval zien dat het eten van biologische voeding het aantal pesticiden in het lichaam in grote mate vermindert.

Meer lezen

Wanneer maak je nu eigenlijk de juiste keuze? Moet je kiezen voor biologisch, fair trade of lokaal?

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Vrije dag voor een doktersbezoek terwijl je niet ziek bent? Dat kan!

Waarom we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van antibiotica

Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)

Dit zijn de gezondheidsrisico’s van een tatoeage

Waarom eten volgens The Green Happiness-methode ongezonde bijwerkingen op je gezondheid heeft

Ik ben te dik, ook al zie je dat niet

Waarom ik 40 dagen geen alcohol drink