Hoe weet je of je een meditatie goed doet? Probeer op deze dingen te letten - Bedrock
#spirituality - Monique van den Boomen

Hoe weet je of je een meditatie goed doet? Probeer op deze dingen te letten

Zo start je als beginneling met mediteren

Sella Molenaar

Je wil voor het eerst mediteren, maar je bent bang dat je het fout doet. Hoe weet je nou of je daadwerkelijk aan het mediteren bent en waar moet je dan op letten?

Meditatie helpt je om dingen los te laten en even helemaal nergens aan te denken. Het is niet zomaar stilzitten en voor je uit staren. Terwijl je mediteert geef je doelbewust aandacht aan het moment, zonder daarbij te oordelen. Je geeft aandacht aan de ervaring, wat die ervaring ook is.

Wanneer je in een diepe meditatie komt, vergeet je dat je aan het mediteren bent. Je geest gaat van bewustzijn, naar licht bewustzijn tot geen bewustzijn. Als beginneling kan het soms echter lastig zijn om in een diepe meditatie te belanden.

Laat het los

Als je start met mediteren, moet je je allereerst beseffen dat je het niet fout kunt doen. Dat is de basisregel van meditatie. Het gaat namelijk over jezelf en niet over een ander. Je doet het dus op jóúw manier.

Als je te veel bezig bent met het loslaten van je gedachten, zul je je geest juist weer prikkelen en bij bewustzijn blijven. Je kunt het vergelijken met in slaap vallen. Je hebt niet in de gaten wanneer het moment dat je in slaapt valt precies is. Als je te erg je best doet om in slaap te vallen, lukt het je ook niet. Hetzelfde geldt voor mediteren: wanneer je constant bezig bent met het feit dat je aan het mediteren bent, zul je nooit in een diepe meditatie belanden. Probeer je dan ook niet te veel bezig te houden met het resultaat. Laat dit los en concentreer je in plaats daarvan op iets anders, bijvoorbeeld op je ademhaling.

Aan je ademhaling zul je merken dat je lichaam tot rust komt. Dit komt doordat een meditatie ontspannend werkt en ervoor zorgt dat je lichaam kan ontspannen. Je ademhaling wordt daardoor vanzelf rustiger, soms zelfs nog rustiger dan wanneer je aan het slapen bent. Blijf je op deze ademhaling concentreren. Het helpt je om je te blijven ontspannen.

Verplichting

Is je meditatiesessie iets wat op je dagelijkse to-do lijstje staat? Wanneer je meditatie voelt als een verplichting, iets als wat je moet doen zoals naar je werk gaan en de afwas, wordt het lastig om in een staat van ontspanning te komen. Doe het omdat je het wilt, en niet omdat je het van jezelf moet.

Probeer je niet te veel zorgen te maken of een meditatie wel of niet goed gaat. Door continue te oefenen, ontwikkel je vanzelf ervaring, waardoor het makkelijker wordt om in een diepe meditatie te komen. Daarbij zijn alle meditaties nuttig, of ze nu diep zijn of niet. Het belangrijkste is dat je geduld hebt. Hoe rustiger je bent, hoe makkelijker het gaat.

Meer lezen

Deze diepgewortelde overtuigingen verdwijnen door meditatie en waarom meditatie werkt en niet zweverig is.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

last van paniekaanvallen

Last van paniekaanvallen? Zo voorkom je ze in de toekomst

Fluisterzen: in slaap vallen door tikkende nagels

yoga

Je vindt yoga of mediteren helemaal niets? Dat is helemaal oké

Bedrock’s meditatie: omgaan met emoties, deel 3 (15 minuten)

Bedrock’s meditatie: omgaan met emoties, deel 2 (10 minuten)

Bedrock’s meditatie: omgaan met emoties, deel 1 (5 minuten)

vipassana

Alles wat je wil weten over vipassana (en hoe je het beoefent)