In de klas van meester Kanamori mag gewoon gehuild worden – Bedrock
#spirituality - Tanja Terstappen

In de klas van meester Kanamori mag gewoon gehuild worden

“Als één kind niet gelukkig is, is niemand gelukkig”

Michał Parzuchowski

Schoolmeester Toshiro Kanamori gaf les op een basisschool Japan. De belangrijkste les in zijn klas? Naar elkaar luisteren en voor elkaar zorgen. Hij leert kinderen over de waarde van verbinding, respect, vriendschap en zelfreflectie. Goede zaak, want dat is waar het bij veel volwassenen tegenwoordig behoorlijk aan schort.

“Er wordt zoveel van kinderen gevraagd en verwacht,” vertelde psycholoog Charlotte ons al eerder. “Mindfulness staat voor bewust aanwezig zijn in het hier en nu, afstappen van de automatische piloot en alle aandacht richten op waar je op dat moment mee bezig bent.”

Meester Kanamori’s motto is: “Als één kind niet gelukkig is, is niemand gelukkig”. In de documentaire die over hem werd gemaakt, zie je hoe hij na de grote vakantie zijn klas instapt en de leerlingen vraagt wat het doel is in het leven. “Happy!” roepen ze. De meester leert zijn klas te genieten van het leven. Het te waarderen in al zijn facetten én empathie te hebben voor zichzelf en anderen. “Inlevingsvermogen is iets dat gestimuleerd moet worden. Van nature zijn kinderen op zichzelf gericht. Daar is niets mis mee, maar door kinderen zichzelf te leren kennen en vervolgens de stap naar de ander te laten nemen, ontstaat begrip en saamhorigheid. Zo kweek je verbondenheid. Zo krijgt het leven meer glans. Kanamori is in staat dit te bewerkstelligen,” schrijft kindercoach Isabelle Hofstra op Nieuwetijdskind.com

Huilen

Een van de middelen die Kanamori gebruikt in de klas is de notebook letter. Leerlingen schrijven in een brief wat hen écht bezighoudt. En dat mag alles zijn. Ook zielige dingen. Ze hoeven hun problemen niet te verbergen. Juist niet. De meester moedigt de kinderen aan hun emoties te tonen en te delen. In plaats van kinderen te troosten om onrust te voorkomen, laat Kanamori het verdriet er helemaal zijn. Hij geeft bewust ruimte aan het probleem. De kinderen in de klas praten en huilen met elkaar. Ze helpen elkaar waardoor ze zich verbonden voelen, leren empathisch te zijn, en dat is volgens meester Kanamori de meest belangrijke les in het leven.

Kanamori gaf gastlessen, óók in Nederland en leidt nu docenten op aan de Hokuriku Gaikun University. In 2003 werd de bekroonde documentaire Children Full of Life gemaakt, waarin te zien is hoe hij lesgeeft.

Meer lezen? Waarom mindfulness goed is voor kinderen (en je er niet jong genoeg mee kunt beginnen)

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Meer Bedrock

Waarom leven met een moeder met Borderline zo moeilijk is voor het kind

Kun je nog ‘gewoon’ op vakantie gaan? Of moet je er een beter persoon van worden?

Waarom Aziatische scholen het Finse onderwijssysteem van haar troon trappen

Onthaasting is niet het antwoord op burn-outs en stress: de manier waarop jij je tot de wereld verhoudt wel

Krijg geen kinderen! Ze maken je relatie kapot en zorgen voor ellende, volgens Alain de Botton

Tien gelukslessen om van 2017 écht een happy new year te maken

Als je het té druk hebt en het even niet meer ziet zitten, dan helpt dit misschien