Een indrukwekkende fotoserie met een serieuze boodschap: samen kunnen we kinderarbeid stoppen - Bedrock
#charity - Monique van den Boomen

Een indrukwekkende fotoserie met een serieuze boodschap: samen kunnen we kinderarbeid stoppen

Een fotoserie van fotograaf Eelco Roos voor Stop Kinderarbeid

Eelco Roos

Fotograaf Eelco Roos vertrok samen met zijn camera voor Stop Kinderarbeid naar Oeganda. Hij schoot daar prachtige foto’s van kinderen die werken in de goudmijnen. Foto’s waar een minder mooi verhaal achter schuil gaat…

Wereldwijd werken er meer dan een miljoen kinderen in goudmijnen. Het werk is zwaar: de kinderen maken lange dagen van zo’n 10 tot 12 uur per dag. Een groot deel van deze kinderen komt bijna dagelijks in contact met giftig kwik. Allemaal om wat goud te kunnen vinden.

De elektronicasector is één van de grootste afnemers van goud. Waarschijnlijk bevat jouw smartphone ook goud dat verkregen is door kinderarbeid. Helaas doen elektronicabedrijven bijna niets om kinderarbeid in de goudmijnbouw tegen te gaan. Met de campagne wil Stop Kinderarbeid de elektronicasector oproepen om zich in te zetten voor kinderarbeid-vrij-goud.

Kinderen horen niet thuis in de goudmijnen. Ze zullen waarschijnlijk nooit een diploma halen en vaak blijven ze de rest van hun leven in de mijnen werken. Een hoop op een betere toekomst is er niet. De goudmijn is hun leven.

Bekijk hieronder de indrukwekkende foto’s van Eelco Roos.

IG10_Uganda_StopChildLabour_ER_-Pair1_work

Dit is Mike (14). Hij werkt al drie jaar in de goudmijn. Om het goud te verzamelen maakt hij gebruik van kwik. Niemand vertelt hem dat kwik hartstikke giftig is. Hij gebruikt het ook gewoon als hij wondjes in zijn handen heeft. Dat hij hierdoor ernstig ziek kan worden, maakt niemand wat uit.

IG7_Uganda_StopChildLabour_ER_-12

Een kans om dit meisje te interviewen had Eelco niet. “Hopelijk werkt ze alleen in het weekend en gaat ze doordeweeks naar school,” schrijft Eelco onder de foto.

Boaz (openingsbeeld) is 14 jaar en werkt sinds een maand in de goudmijn. Hij is het oudste van een gezin met drie broers en drie zussen. Zijn school heeft hij nooit afgemaakt. Een vooruitzicht op een goede toekomst heeft hij niet.

Uganda_StopChildLabour_ER_-24

Fotograaf Eelco gaf de kinderen als cadeautje een voetbal. “Ongelooflijk om te zien dat deze kinderen manieren vinden om hun problemen achter zich te laten en voor een paar uur gewoon kind kunnen zijn,” sluit Eelco zijn indrukwekkende fotoserie af.

Meer foto’s vind je op de Instagram van Eelco.

Kinderarbeid

Het aantal kindarbeiders in Oeganda is de afgelopen jaren sterk gegroeid (tussen 2005 en 2010 met liefst 19%). In 2014 was ruim een kwart van de kinderen tussen de 5 en 17 jaar in Oeganda kindarbeider, dit komt neer op zo’n 3,5 miljoen kinderen.

Kom in actie

Eelco schoot de beelden om aandacht te vragen voor kinderarbeid. Draag ook jouw steentje bij om kinderarbeid uit de goudmijnen te bannen en onderteken hier de petitie. Meer informatie over de campagne vind je op goudinhanden.eu.

Meer lezen

Slechte arbeidsomstandigheden vind je op meer plekken in de wereld. In ontwikkelingslanden als Bangladesh, China en India werken mensen onder erbarmelijke omstandigheden om voor jou dat shirtje van vijf euro te kunnen maken. Hier lees je waarom je net zo selectief met kleding zou moeten omgaan als met eten.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

mindfulness op scholen

De Britse overheid gaat experimenteren met mindfulness op scholen

Zo leer je een kind groente eten (een wetenschappelijk bewezen methode)

Staat succes op school gelijk aan succes in het leven?

denk meer aan mijn werk

Help, ik denk meer aan mijn werk dan aan mijn kind

Het draagbare gemis: een vader die de kleding van zijn overleden zoon draagt

Wie is toch die man…? Pleidooi voor verlengd vaderschapsverlof

Baby als bom onder je relatie (+ een oefening om je relatie nieuw leven in te blazen)