Shoppen zonder schuldgevoel: de prachtige stof 'tencel' is op alle fronten duurzaam - Bedrock
#sustainability - Abigail & Lavinia

Shoppen zonder schuldgevoel: de prachtige stof ‘tencel’ is op alle fronten duurzaam

Tencel is fijn. Het is lekker zacht en volledig biologisch afbreekbaar.

Lee Tracey, Getty Images

Dit keer gaan we het niet hebben over een duurzame designer, maar over een materiaal: ‘tencel’. Tencel is de merknaam voor het materiaal dat ‘lyocell’ genoemd wordt. Lyocell wordt gemaakt door houtpulp te behandelen met amineoxide, maar – tenzij scheikunde je lievelingsvak was – dat mag je meteen weer vergeten. Bottom line: tencel is een duurzame stof, gemaakt van bomen.

Voordat je aan de horrorbeelden van kilometers kaalslag in het regenwoud moet denken: de bomen waar tencel van gemaakt wordt komen van sustainable tree farms. Letterlijk vertaald: duurzame boomboerderijen (leuk woord voor Scrabble).Tom Burrow, projectmanager bij Lenzing Fabrics (het bedrijf dat tencel heeft gepatenteerd en vervaardigt) legt uit: 
“De bomen die gebruikt worden om tencel te maken zijn eucalyuptusbomen die worden gekweekt in Zuid-Afrika op land waar de bodemkwaliteit erg laag is. Dit land is niet geschikt voor landbouw, maar de eucalyptusboom gedijt hier goed. De opbrengst per hectare is hoog, omdat eucalyptusbomen snel groeien en daarnaast hebben ze zeer weinig pesticide nodig tijdens het groeiproces. In de laatste jaren voor de boom geoogst wordt, zijn er zelfs helemaal geen chemicaliën nodig. Voor irrigatie zijn de bomen vooral afhankelijk van de regen.” 
Weinig waterverspilling en chemicaliën dus. We like.

Lijkt allemaal niet per se nieuw natuurlijk, want ook viscose wordt gemaakt van bomen en het patent daarop werd in 1892 al aangevraagd. Maar in tegenstelling tot het proces dat viscose voortbrengt heeft tencel een zogeheten ‘closed loop’-systeem. Dit houdt in dat ongeveer 99.05% van het niet-chemische oplosmiddel en het water dat gebruikt wordt voor de productie weer opgevangen en hergebruikt wordt. Minpuntje is dat het proces helaas wel veel energie kost, maar de verspilling is dus minimaal. Ook zijn fabrieken die tencel produceren erop ingesteld en ingericht om energieverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Zachte stof

Daarnaast werkt de duurzaamheid en kwaliteit van tencel ook door voor jou, de consument: tencel heeft geen wasverzachter of blekende wasmiddelen nodig en het kan prima op een korter wasprogramma gewassen worden, waardoor je thuis minder water verbruikt.

Tencel-H-Drmakete-lab
Drmakete Lab

Allemaal leuk en aardig, maar is het wat, dat tencel? Een stof kan wel eco verantwoord zijn; als het als een stugge aardappelzak om je heen hangt, heb je er nog niks aan (tenzij je misschien heel katholiek bent en graag boetegordels draagt). Maar fear not! Tencel is fijn. Het is lekker zacht, niet zo gevoelig voor kreukels als katoen, krimpt minder, ademt meer en is ook nog behoorlijk sterk, wat waarschijnlijk de reden is dat de stof veelal voor sportkleding gebruikt wordt. Ook niet onbelangrijk: tencel is goed te combineren met andere materialen waardoor je fijne blends krijgt. Bovendien is de stof volledig biologisch afbreekbaar.

Hopelijk hebben we je een beetje enthousiast gemaakt voor dit fijne materiaal. Mocht je al shoplustig de eerste de beste winkel in willen rennen om nu een mooie tencel blouse te scoren, weet dan dat je natuurlijk ook bij ons terecht kunt op www.geitenwollenwinkel.nl. 
Veel van de merken die wij verkopen gebruiken tencel, zoals: Groceries Apparel, Armedangels, l’Herbe Rouge en natuurlijk onze eigen Geiten Wollen Shirts.

Geiten Wollen Shirts-eigenares Lavinia Bakker schreef het boek ‘Once upon a time I wanted to be‘ en organiseert morgen (zaterdag 14 mei) een boekpresentatie en masterclass bij ABC Treehouse.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Abigail & Lavinia

Een tweeling met een missie. Er sterven jaarlijks meer dan 100 miljoen dieren voor de mode. Onacceptabel, vinden wij. En wat je niet kan accepteren moet je veranderen. Daarom zijn wij onze merken Real Fake en Geitenwollenshirts gestart. Via deze labels geven wij mensen een makkelijk alternatief om zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk te kunnen leven.

Meer Bedrock

Helpt jouw duurzame levensstijl mee het klimaat te redden, of hou je jezelf voor de gek?

milieu

Dit is nóg slechter voor het milieu dan vlees (yep, echt waar)

Deze Amerikaanse app meet de invloed van jouw aankoop op de wereld

knuffels

Gespot door de redactie: knuffels die kinderen leren over plastic in de oceaan

ramp in Bangladesh

Wat is er veranderd sinds de ramp in Bangladesh?

Een lijntje cocaïne snuiven? Dat is een stuk schadelijker dan je denkt

fair fashion

Gespot door de redactie: fair fashion en een festival over aardgasvrij wonen