Hoe het ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam is veranderd - Bedrock
#care - Monique van den Boomen

Hoe het ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam is veranderd

Van Gibson Girl tot Booty Babe

Barbie

Het ideaalbeeld van het vrouwelijke figuur verandert constant. Zoals we nu verlangen naar het lichaam van fitgirls op Instagram, of de prachtige billen van J.Lo, hadden vrouwen jaren geleden een totaal ander beeld van het perfecte figuur.

GibsonGirl
Greatist

Illustrator Charles Dana Gibson creëert de Gibson Girl. In de jaren ’10 is zij het icoon waar veel vrouwen zich aan spiegelen. De Gibson Girl beschikt over een 8-figuur: wat rondere schouders die even breed zijn als de heupen en de taille als smalste punt van het figuur – thanks to het o-zo-strakke korset.

Flapper
Greatist

In de jaren ’20 zijn de rondingen van de Gibson Girl helemaal verdwenen. Het 8-figuur maakt plaats voor een smalle borst en heupen. De nieuwe mode is een taille die zich ver onder de navel bevindt. De focus ligt op de benen.

SoftSiren
Greatist

Het ideaalbeeld van het vrouwelijke figuur is vanaf 1930 minder hoekig dan voorheen. Rondingen komen weer voorzichtig terug. De natuurlijke taille (rond de navel) is weer in, en de platte borst maakt plaats voor een kleine buste. De jaren ’30 vormen het opstapje voor de curvy jaren ’40.

StarGirl
Greatist

Dankzij de Tweede Wereldoorlog zijn in de jaren ’40 de militaire schouders (breed en hoekig) in. Hoekig is het sleutelwoord voor het vrouwelijke silhouet: zelfs de bh’s hebben scherpe lijnen. Vrouwen willen graag lang zijn en verlangen naar lange armen en benen.

Hourglass
Greatist

In de jaren ’50 is het zandloper-figuur helemaal in. Na het hoekige figuur van de oorlog, verlangen vrouwen naar ronde vormen. Er zijn zelfs advertenties die supplementen voor gewichtstoename aanprijzen. Barbie en de Playboy ontstaan en weerspiegelen het verlangen van vrouwen naar een smalle taille en een groot bovenlichaam.

Twig
Greatist

In de sixties is het ideaalbeeld weer totaal omgekeerd: dun is in. Het ideale figuur is meisjesachtig en androgyn. Vrouwen kijken op tegen icoon Twiggy: ze is slank en heeft een prachtig poppengezichtje. In de mode verdwijnt de taille en zijn kleine borsten en slanke heupen een vereiste.

DiscoDiva
Greatist

Disco time! Vrouwen verlangen in deze tijd nog steeds naar slanke heupen en een strakke buik en stelen in de disco de show met hun flared jeans. Het ideaalbeeld blijft slank, maar rondingen beginnen weer langzaam terug te komen.

Supermodel
Greatist

Vrouwen spiegelen zich in de jaren ’80 aan de lange supermodellen met lange benen. Elle MacPherson en Naomi Campbell bepalen het modebeeld. Aerobics is trendy en voor het eerst verlangen vrouwen naar een atletisch lichaam.

Waif
Greatist

Kate Moss luidt het tijdperk in met een nieuw ideaalbeeld: voor een model is ze ontzettend klein en dun. Het is een tegenreactie op de atletische look van de eighties. De androgyn look is weer terug, met oversized sweaters en zelfs unisex parfum.

BuffBeauty
Greatist

Giselle Bündchen maakt een einde aan de bleke en magere look van de jaren ’90. In dit nieuwe tijdperk draait het om zichtbare buikspieren en airbrush tans. Giselle wordt bekroond als ‘The Most Beautiful Girl in the World’ door Rolling Stone.

BootyBabe
Greatist

De billen van onder andere Kim Kardashian en Jen Selter krijgen de volle aandacht. Mooie ronde billen zijn mainstream. Ook artiesten als Beyoncé en Nicki Minaj laten zien dat curves meer dan hot zijn.

Dus pick your decade. Het makkelijkst is eigenlijk om je eigen figuur te omarmen. Je bent perfect zoals je bent. En bovendien: over vier jaar kan de booty waar je nu zo voor traint weer uit zijn.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

Hoe ik van mezelf leer houden nu ik pas echt ‘dik’ ben

tegelijk ongesteld

Tegelijk ongesteld worden: toeval of is er een wetenschappelijke verklaring voor?

Kwik in je lijf: het gevaar van amalgaamvullingen

Stop met het ‘fixen’ van je lichaam en draag iets bij aan de wereld

Genderneutraal

In het stadshuis in Amsterdam komt een genderneutraal toilet

duurzaam h&m

H&M goes duurzaam en gebruikt in de nieuwe Conscious-collectie afval uit zee

Is er een verband tussen de biologische klok van vrouwen en slapeloosheid?