Dit is een van de grootste en meest onbekende klimaatvervuilers - Bedrock
#charity - Monique van den Boomen

Dit is een van de grootste en meest onbekende klimaatvervuilers

Docutip: Seablind

De film Seablind toont een grote, veelal onbekende, klimaatvervuiler: de scheepvaart. Zeeschepen zijn een van de grootste boosdoeners voor ons milieu door de grote hoeveelheid koolstof, ook wel roet genoemd, die ze uitstoten.

Tijdens het voorjaar van 2014 probeerde journalist Bernice Notenboom samen met twee anderen om van de Noordpool naar Canada te skiën. Door het smeltende ijs was dit echter niet langer mogelijk. Ze moesten hun tocht noodgedwongen stop zetten. Deze ervaring leidde ertoe dat Bernice op zoek ging naar de oorzaken van het smeltende ijs. Dit legde ze vast in deze documentaire.

Het ijs op de Noordpool smelt door het broeikaseffect en dit brengt enorme gevolgen voor het milieu met zich mee. Voor de scheepvaart komt het echter wel goed uit: het zorgt er voor dat er in de Ijszee voor schepen een vaarroute vrij komt die voorheen onbegaanbaar was. De nieuwe route via Rusland van Rotterdam naar Shanghai is 10 dagen korter en bespaart 10.000 euro per dag aan brandstof. Economisch aantrekkelijk dus. Veel zeeschepen kiezen daarom voor deze kortere vaarroute.

De schepen stoten echter grote hoeveelheden vervuilende zwarte koolstof uit. Deze koolstof is afkomstig van de zwarte bunkerolie die als brandstof wordt gebruikt. Nadat de koolstof in de lucht terecht is gekomen, blijft het hier drie weken rond dwarrelen. Hierna daalt deze koolstof neer op de gletsjers en de sneeuwvlaktes van de Noord- en Zuidpool. Dit heeft tot gevolg dat het zonlicht niet langer wordt weerkaatst en het smeltproces wordt versneld. Door deze vervuilende koolstof is de scheepvaart een van de meest vervuilende industrieën in de wereld.

Op 22 april is het Earth Day en wordt de film vertoond in Pakhuis West in Amsterdam. Voor meer informatie over vertoningen kun je kijken op de website van Seablind. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Meer van dit soort artikelen op je wall?
Like Bedrock!

Monique van den Boomen

Monique is bezig met haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en versterkt het team als tekststagiaire. Als ze niet aan het schrijven is, is ze in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen. En o ja, ooit wil ze nog een boek uitbrengen.

Meer Bedrock

wat klimaatverandering werkelijk betekent

Deze foto’s laten zien wat klimaatverandering werkelijk betekent

duurzaamheid

Duurzaamheid is goed, maar met regeneratie maken we pas echt het verschil

slaapkwaliteit

Het klimaat verandert (en onze slaapkwaliteit ook)

koffie

Help, de koffie dreigt op te raken!

VS uit het klimaatakkoord

Vanavond weten we het zeker: stapt de VS uit het klimaatakkoord?

ijskappen

Heftig! De ijskappen zijn in 32 jaar al zo veel gesmolten (en dat is niet best)

klimaatverandering

Waarom sommige mensen niet geloven in klimaatverandering